NW_Duurzaamheid_head_large.jpg
NW-symposium 2013: lezingen
 

Lezing: Economische en beleidsinzichten van energietransitie-studies voor Nederland

Economische en beleidsinzichten van energietransitie-studies voor Nederland

Spreker: Jeroen van den Bergh
Jeroen van den Bergh is hoogleraar Milieueconomie aan de VU te Amsterdam en de Universitat Autonòma de Barcelona. Hij is hoofdredacteur van het blad ‘Environmental Innovation and Societal Transitions en won in 2002 de Shell Prijs voor de Meest Creatieve Econoom van Nederland (100.000 Euro).

Lezing: Een beter energiebeleid begint in Den Haag

Spreker: Paulus Jansen
Paulus Jansen is Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij sinds 2006 en is woordvoerder Wonen en Energie voor die Partij. Hij stelde in 2013 voor om Nuon weer terug in handen van de overheid te brengen.

Lezing: De duurzame energietransitie begint hier en nu

De duurzame energietransitie begint hier en nu

Spreker: Sible Schöne
Sible Schöne is Programmadirecteur bij Klimaatbureau HIER. Als zodanig is hij verantwoordelijk voor de HIER-campagne, die als doel heeft meer draagvlak te creëren in de Nederlandse maatschappij voor de aanpak van de klimaatverandering.

Workshop: Duurzame energievoorziening van een woonwijk

In de middag gingen de symposiumdeelnemers zelf concreet aan de slag met het ontwerpen van duurzame energievoorzieningen van een woonwijk. Daarbij kwamen de technische mogelijkheden, de ruimtelijk inrichting, de financiering en de (gedrags)stimulering van bewoners aan bod. Wat zijn goede strategieën om de duurzame doelen te bereiken? Wie is aan zet? En hoewel dit Kabinet 3 miljard Euro aan subsidie uit trekt om consumenten en marktpartijen te verleiden tot investeringen in duurzame energie, blijft de vraag hoe dergelijke energie op een goede wijze het elektriciteitsnet op kan komen, en voor hoe lang de overheid dergelijke subsidies wil blijven verstrekken. De vraag is daarom wie de duurzame energietransitie vorm gaat geven en vooral ook hoe dat gaat gebeuren. Ligt het initiatief daarvoor bij maatschappelijke actoren (civil society), die gezamenlijk en decentraal de energieopwekking moeten gaan organiseren? Komt de doorslaggevende zet van marktpartijen uit de energiesector, bijvoorbeeld gedreven door hogere prijzen voor emissierechten? Of is het zaak dat de overheid met strenge regelgeving komt? Op deze en andere vragen werd door drie sprekers in het ochtenddeel van het programma ingegaan.