- Talent: de stuwende kracht van een duurzame loopbaan
door Marian Thunnissen, lector Talentontwikkeling bij Fontys Hogeschool en Katja Pardoen, afdelling HRM van Fontys Hogeschool - Gewogen maatwerk: een methode voor gemeenten om werkzoekend te begeleiden naar een duurzame loopbaan
door Roland Blonk, bijzonder hoogleraar Arbeidsdeskundigheid Universiteit Tilburg en senior onderzoeker TNO, en Sylvie Boermans van TNO - Sociale innovatie in organisaties, werken aan employability
door Jol Stoffers, lector Employability van Hogeschool Zuyd - Duurzaam werken en organiseren: leiden vanuit de toekomst
door Tonnie van der Zouwen, lector Duurzaam werken en organiseren bij Avans Hogeschool - Netwerk-centrisch organiseren van loopbanen/human capital/talent/HR
door Masja Janssen, projectcoördinator, en Daniëlle Slangen, netwerkmakelaar, beiden van RMC IGOM - Pensioenverwachtingen, duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarktperspectieven
door Raymond Montizaan, senior-onderzoeker bij Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht
Workshop ‘Talent: de stuwende kracht van een duurzame loopbaan’
door Marian Thunnissen, lector Talentontwikkeling bij Fontys Hogeschool en Katja Pardoen, afdelling HRM van Fontys Hogeschool
Ieder mens heeft sterke punten: unieke eigenschappen die tot uitdrukking komen in de taken die iemand beter en met meer plezier doet dan andere taken die hij of zij doet. Organisaties die werken vanuit deze benadering leggen het accent op het erkennen en kennen van de sterke punten van hun medewerkers, en het creëren van een werkomgeving die ook daadwerkelijk het ontwikkelen en benutten van die sterke punten faciliteert. Het klinkt mooi, maar leidt vaak ook tot vragen, zoals: Betekent dat er dan helemaal geen aandacht is meer voor de zwakke plekken van iemand? Kan iedereen dan zomaar zijn gang gaan, en wat betekent dat dan voor de organisatie? Is het niet riskant om alleen maar naar de medewerker en zijn sterke punten te kijken; de arbeidsmarkt verandert immers nogal?
In deze workshop gaat Marian Thunnissen in op deze vraagstukken. Zij beschrijft wat talent is, en hoe zich dat verhoudt tot competenties. Ook zal zij bespreken op welke wijze het ontwikkelen en benutten van talent bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid en een duurzame loopbaan. Sterker nog, zij is van mening dat een duurzame loopbaan drijft op talent. Dit betekent dat je als medewerker (1) je talenten kent, ontwikkelt en benut; (2) weet in welke omgeving dat talent het beste tot wasdom komt; (3) maar ook in contact staat met en anticipeert op de ontwikkelingen in het beroep en op de arbeidsmarkt. Dit vraagt nogal wat van de medewerker. Hoe kan de organisatie de medewerker daarbij ondersteunen, zonder de medewerker zijn eigen verantwoordelijkheid te ontnemen én zonder weer in de valkuil van competentiemanagement te vallen? In het tweede deel van de workshop wordt de eerder besproken theorie gekoppeld aan de praktijk en licht Katja Pardoen toe hoe Fontys Hogescholen zelf in haar HR-beleid invulling geeft op deze thema’s.
Dr. Marian Thunnissen is Lector Dynamische Talentinterventies (DTI) bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Katja Pardoen is werkzaam bij de dienst P&O van Fontys en tevens actief als onderzoeker in het lectoraat DTI. Het lectoraat doet onderzoek naar de duurzame inzet van talenten. De interesse in het huidige onderzoek gaat vooral uit naar talent en talentontwikkeling op team- en organisatieniveau: hoe kun je binnen een team optimaal talenten benutten en ontwikkelen (o.a. leren op de werkplek), welke rol speelt de leidinggevende daarbij, welk leerklimaat is het meest ondersteunend en wat betekent dat voor het HR-beleid en de rol van de HR-afdeling?
Workshop: ‘Gewogen maatwerk: een methode voor gemeenten om werkzoekend te begeleiden naar een duurzame loopbaan’
door Roland Blonk, bijzonder hoogleraar Arbeidsdeskundigheid Universiteit Tilburg en senior onderzoeker TNO, en Sylvie Boermans van TNO
Gemeenten zijn nog teveel georiënteerd op het uit de uitkering krijgen van mensen in de bijstand in plaats van het begeleiden naar een duurzame loopbaan. Om die focus te veranderen is het nodig dat re-integratie meer wordt gericht op maatwerk dan op standaard trajecten. De interventie Gewogen Maatwerk biedt handvatten voor gemeenten om uitgaande van hun huidige praktijkkennis door middel van methodisch werken te bouwen aan gevalideerde maatwerk interventies. Dit proces zes kent zes stappen waarvan de eerste is het vast stellen van de eigen leidende gedragsprincipes bij de klantmanagers van de gemeenten en die te verbinden met wetenschappelijke inzichten. De interventie Gewogen Maatwerk is gebaseerd op Realistic Evaluation.
In de workshop wordt in gegaan op Realistic Evaluation, hoe de leidende gedragsprincipes worden vastgesteld en de manier waarop die gevalideerd worden. Deze validering biedt vervolgens de inhoudelijke component voor methodisch werken bij gemeenten en het gaandeweg bouwen van nieuwe op de werkzoekende toegesneden interventies naar een duurzame loopbaan.
Prof. dr Roland Blonk is Principal Scientist bij TNO en bijzonder hoogleraar bij HR Studies en Tranzo aan Tilburg University. Dr. Sylvie Boermans is onderzoeker bij TNO. Recent heeft ZonMW een subsidie toegekend voor verder onderzoek naar de interventie Gewogen Maatwerk.
Workshop 'Sociale innovatie in organisaties, werken aan Employability'
door Jol Stoffers, lector Employability van Hogeschool Zuyd
Onder sociale innovatie verstaan we vernieuwingen in organisaties, die leiden tot het beter ontwikkelen en benutten van de competenties van medewerkers, om daarmee de prestaties van de organisatie te verhogen.
Er zijn drastische veranderingen gaande op de arbeidsmarkt. Door nieuwe technologieën veranderen beroepen en verdwijnen zelfs hele beroepsgroepen. Medewerkers moeten beter uitgerust worden om verder te kunnen met hun loopbaan, die minstens tot 67 jaar gaat lopen. Dat maakt dat het voortdurend werken aan nieuwe competenties en kwalificaties van essentieel belang is. Belangrijk daarbij zijn permanente educatie (leven lang leren) en innovatief beleid gericht op het realiseren van employability. Employability gaat over het vermogen van een medewerker om goed te functioneren in een functie, vooruitgang te boeken binnen zijn loopbaan en (ander) werk te vinden indien noodzakelijk. Recent onderzoek laat zien dat sociale innovatie in organisaties bijdraagt aan employability van medewerkers.
In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met een analyse instrument om ambities en huidige performance met betrekking tot sociale innovatie -bij de organisaties van de deelnemers- in kaart te brengen.
Roger Smeets verantwoordelijk voor Business Development & Innovation bij MTB Maastricht zal vanuit zijn eigen praktijk ingaan op hoe Sociale Innovatie bijdraagt aan employability van medewerkers. Aan de orde komen o.a. strategische oriëntatie en investeren in kennisinfrastructuur.
Dr. Jol Stoffers (1969) werd in 2015 benoemd tot Lector bij Zuyd Hogeschool met de leeropdracht Employability. Daarnaast is hij de programmamanager van de masteropleiding Personal Leadership in Innovation and Change. Sinds 2007 is Jol Stoffers als hoofddocent HRM en als onderzoeker verbonden aan de faculteit Management en Recht van Zuyd. Daarvoor werkte hij meer dan vijftien jaar als senior HRM-adviseur en manager in de recruitment- en verzekeringsbranche.
Jol Stoffers is Research Fellow bij het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market) van Maastricht University.
Workshop: ‘Duurzaam werken en organiseren: leiden vanuit de toekomst’
door Tonnie van der Zouwen, lector Duurzaam werken en organiseren bij Avans Hogeschool
De wereld verandert en wij veranderen. Hoe een duurzame loopbaan er precies uitziet is dan ook moeilijk te voorspellen. In deze workshop gaat Tonnie van der Zouwen in op hoe je toch die vraag naar duurzame loopbanen kunt beantwoorden, vanuit een beeld hoe je wilt leven, nu en in de toekomst. Dat vraagt een groeiend bewustzijn van ego-systeem naar eco-systeem denken. In de workshop krijg je voorbeelden van hoe je samen met belanghebbenden een beeld kunt vormen van duurzaam loopbaanbeleid. HR professionals kunnen daarbij een strategische rol spelen. We gebruiken Theory-U en de principes van cocreatie als ondergrond om grip te krijgen op wat het betekent om te kunnen leiden vanuit de toekomst. Daarbij praten we niet alleen over die principes, je kunt ze ook zelf ervaren in een interactieve werkvorm.
Dr. Tonnie van der Zouwen MCM is lector Sustainable Working & Organising aan Avans hogeschool en daarnaast zelfstandig organisatieadviseur. Zij is gespecialiseerd in het betrekken van mensen bij duurzame ontwikkeling en verzorgt trainingen in participatieve methoden voor ervaren adviseurs en trainers. Het lectoraat doet o.a. onderzoek naar de effectiviteit van samenwerken in duurzaam vitaal werken en organiseren. In haar werk met professionals en studenten probeert ze theorie en praktijk steeds met elkaar te verbinden. Ze schrijft daarover het boek ‘Actieonderzoek doen, een routewijzer voor studenten en professionals’ dat in het najaar van 2018 verschijnt bij BOOM uitgevers. Meer informatie op www.tonnievanderzouwen.nl.
Workshop: 'Netwerk-centrisch organiseren van loopbanen/human capital/talent/HR'
door Masja Janssen, projectcoördinator, en Daniëlle Slangen, netwerkmakelaar, beiden van RMC IGOM. De inleiding van deze workshop zal verzorgd worden door dhr Bert Timmermans, voorzitter IGOM.
Samen alles uit mensen en organisaties halen binnen de Zuid- en Midden Limburgse (semi-)overheid. IGOM bundelt de kracht, kennis en capaciteit van ruim 300 managers en 6.000 medewerkers in Zuid- en Midden Limburg. Maar liefst 35 aangesloten (semi-)overheidsorganisaties vormen samen het samenwerkingsverband IGOM. Al jaren een uniek samenwerkingsverband gericht op het optimaal functioneren van mensen en organisaties.
Focus op mensen
IGOM bevordert de mobiliteit van haar medewerkers door aandacht te besteden aan hun in-, door- en uitstroom. De IGOM-organisaties zorgen voor optimale employability van de medewerkers. Elke organisatie heeft één of twee contactpersonen Mobiliteit die als eerste aanspreekpunt fungeren. Het samenwerkingsverband streeft bovendien naar een éénduidige invulling van werkgeverschap en profileert zich als één aantrekkelijke werkgever op de arbeidsmarkt.
Focus op afdelingen en organisaties
Naast het functioneren van individuele medewerkers ligt de focus op het versterken van het netwerk en de organisaties en afdelingen die daartoe behoren. Door kennis, ervaring en vaardigheden uit te wisselen kunnen de IGOM-organisaties onderling knelpunten oplossen en kansen benutten. Via samenwerking op bestuurlijk, management- en medewerkersniveau kunnen oplossingen en capaciteitsvraagstukken binnen het eigen netwerk worden gevonden. Daarnaast speelt IGOM als overkoepelend orgaan steeds actiever in op ontwikkelingen als kostenbesparing, vergrijzing, kennisborging en kwaliteitshandhaving.
Masja Janssen, Projectcoördinator, en Daniëlle Slangen, Netwerkmakelaar van het RMC IGOM vertellen in deze workshop wie IGOM is en belichten mooie praktijkvoorbeelden hoe zij talentontwikkeling en samenwerking in de regio bevorderen binnen het IGOM netwerk.
Neem al eens een kijkje op onze website www.igom.nl.
Workshop 'Pensioenverwachtingen, duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarktperspectieven'
door Raymond Montizaan, senior-onderzoeker bij Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht
Het huidige debat over het Nederlandse pensioenstelsel gaat vooral in op de financiële houdbaarheid van het stelsel. Het verhogen van de pensioenleeftijd heeft echter ook substantiële gevolgen voor de arbeidsmarkt. Deze workshop plaatst de discussie over het Nederlandse pensioenstelsel in het bredere perspectief van de arbeidsmarkt. In het eerste deel van de workshop bespreken we wat de impact is van de versoberingen van het pensioenstelsel op het langer doorwerken en de inzetbaarheid van werknemers. Kunnen we zomaar aannemen dat werknemers met een versoberd pensioen even productief en gemotiveerd blijven doorwerken? En in welke mate vormt werkgeversgedrag een beperking voor het langer doorwerken. Daarna gaan we in op de vraag welke beleidsinstrumenten, naast de financiële prikkels in het pensioenstelsel, ingezet kunnen worden om werknemers (intrinsiek) te motiveren om hun pensioen uit te stellen.
In het tweede deel worden de participanten van de workshop zelf geprikkeld om na te denken over hoe beleidsinstrumenten zo optimaal mogelijk moeten worden ingezet om duurzame inzetbaarheid te genereren bij werknemers met een versoberd pensioen. Wat is er nodig om de effectiviteit van het bestaande instrumentarium van het HR-beleid voor deze groep en de rol van de HR-afdeling te optimaliseren?
Onderwerpen
- In hoeverre leiden financiële prikkels ertoe dat we daadwerkelijk langer gaan doorwerken? Wie worden er het meest geprikkeld en wat zijn de gevolgen hiervan voor de arbeidsmarkt en de samenleving?
- Welke effecten hebben deze financiële prikkels op de inzetbaarheid van werknemers? En welke alternatieve maatregelen binnen ons pensioenstelsel zijn er om de inzetbaarheid te verhogen?
- Wat zijn de barrières die werknemers ervaren om door te werken?
- Welke HR instrumenten kunnen oudere werknemers stimuleren om langer door te werken?
Leerdoelen
- Verdiepen inzicht in implicaties van de herzieningen in het Nederlands pensioenstelsel voor werkenden.
- Verdiepen van het inzicht in de problematiek op de arbeidsmarkt van ouderen.
- Inzicht in effectiviteit HR beleid gericht op langer doorwerken.
Dr. R.M. Montizaan (Raymond) is onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. (ROA) van de Universiteit Maastricht. Hij is projectleider van een aantal onderzoeksprojecten op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. Hij houdt zich bezig met pensioengedrag, human resources management, menselijk kapitaal ontwikkeling, leeftijdsdiscriminatie, en gedragseconomie rondom de pensioenproblematiek. Hij heeft gepubliceerd in internationale peer reviewed journals zoals Management Science, The Economic Journal, Journal of Economic Behavior and Organization, Labour Economics en Oxford Economic Papers. Een volledige CV is beschikbaar op www.roa.nl.