KNW_head_large.jpg

Informatie voor hulpverleners

Tijdens dit onderzoek zullen deelnemende huisartsen hun eigen patiënten kort begeleiden bij het gebruik van een online eHealth-programma gericht op leefstijl en kwaliteit van leven na kanker. De combinatie van een online programma met reguliere ondersteuning noemen we blended care. Blended care biedt zorgprofessionals de mogelijkheid om oncologiepatiënten in de nazorgfase te ondersteunen met minimale tijdsinvestering.

Doel en opzet van het onderzoek

In een gerandomiseerd experiment onderzoeken we of en hoe blended care werkt in de huisartsenpraktijk. Het blended-careprogramma van Herstel na kanker is ontwikkeld in samenwerking met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten, en uitvoerig getest in een pilot studie.
Met dit onderzoek bekijken we of het blended-careprogramma effectief en kosteneffectief is. Hiervoor vergelijken we een experimentele groep met een controlegroep. Als u besluit om deel te nemen dan wordt uw praktijk toegewezen aan een van beide groepen. Toewijzing gebeurt op basis van loting, u kunt dus niet zelf kiezen.

Wat wordt er van u verwacht?

Als u besluit mee te doen aan het onderzoek, vragen we u om twintig voormalig kankerpatiënten uit uw eigen patiëntpopulatie te selecteren en uit te nodigen voor deelname. Wij gaan ervan uit dat daarvan ongeveer de helft zich daadwerkelijk zal aanmelden.

Valt uw praktijk in de experimentele groep?

Uw patiënten gaan dan zelf aan de slag met een online herstelprogramma. U biedt extra ondersteuning tijdens twee reguliere consulten. U kunt de patiënten verspreid over de looptijd van het onderzoek indelen voor deze consulten.

Valt uw praktijk in de controlegroep?

Dan doen uw patiënten alleen mee aan de metingen. Na een jaar krijgen ze alsnog de mogelijkheid om het nazorgprogramma te volgen. Natuurlijk zijn deze patiënten vrij om zelf ondersteuning te zoeken, ook bij u als hun huisarts. Het is in het belang van het onderzoek dat u zoveel mogelijk met deze patiënten werkt zoals u normaal gesproken zou doen.

Metingen

Ongeacht of uw praktijk in de experimentele groep of in de controlegroep valt, vindt zes maanden na de start van het onderzoek een biomedische nameting plaats. U meet dan de bloeddruk van de deelnemende patiënten. Voor deze metingen is een vergoeding beschikbaar. Overige metingen gebeuren via online vragenlijsten, hiervoor hoeft u niets te doen.

Planning van het onderzoek

Het onderzoeksproject is gestart op 1 juni 2022. In die periode kunnen huisartspraktijken zelf bekijken wanneer ze precies van start gaan. Het staat u gedurende de looptijd van de studie vrij om de deelname van uw patiënten te spreiden. De inclusieperiode loopt van 1 juni 2022 tot 30 september 2023.

Meer informatie

Bent u benieuwd geworden naar het onderzoek? Neem dan contact met ons op voor verdere informatie. Zie ook contactgegevens onderzoekers.