null Webinar: Gender engagement en activisme in Nederlandstalige literatuur

CW_23176_Webinar_6_nov_2023_head_large.jpg

Webinar: Gender engagement en activisme in Nederlandstalige literatuur

De faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. Op maandag 6 november 2023 gaf dr. Jan Oosterholt, universitair docent letterkunde, een webinar over gender engagement en activisme in Nederlandstalige literatuur.

Inhoud

In 2022 won Mariken Heitman met Wormmaan de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. In haar roman speelt de rigiditeit van gendercategorieën een grote rol, waarbij ze de hedendaagse discussie op een intrigerende wijze verbindt met het ingrijpen van de mens in de natuur. Genderfluïditeit staat in meer recente Nederlandse romans centraal: spraakmakende voorbeelden zijn De avond is ongemak van Lucas Rijneveld en De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Mengen deze auteurs zich met hun engagement in een maatschappelijk debat? En zo ja, doen zij dat op een activistische wijze?

Webinar terugkijken

Over de spreker

Dr. Jan Oosterholt werkt momenteel als universitair docent letterkunde aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek specialiseert zich op Nederlandse literatuur van de 18e eeuw tot nu, de receptie buitenlandse literatuur in Nederland en Vlaanderen, theorie en praktijk van de literatuurgeschiedschrijving, imagologie en adaptaties van literaire teksten. Jan geeft dit academisch jaar de cursus kracht van verhalen, 19e eeuws roman, diversiteit en inclusie in de kunsten en Revolutie!

Meer cultuurwetenschappen?

In De kracht van verhalen. Inleiding narratieve analyse ga je met dr. Jan Oosterholt en zijn collega's meer leren over verhalen. Wat is een verhaal precies? Welke kunstgrepen heb je als 'verhalenverteller' tot je beschikking? En hoe worden creatieve narratieve technieken ingezet om de lezer of toehoorder te overtuigen, te plezieren of tot denken aan te zetten? We oefenen met veelgebruikte narratieve technieken zoals informatiedosering, identificatie en overdrijving. Ten slotte kijken we naar de relatie tussen verhaal en werkelijkheid en bestuderen we framing uit in de politiek, journalistiek, (literaire) kunst en wetenschap.

In onze cursus Denken over diversiteit en inclusie leer je de werking van (impliciete) vooroordelen en processen van onderdrukking, marginalisering, onder-representatie en uitsluiting van mensen op basis van hun groepslidmaatschap, en de normen en culturele structuren die deze processen mogelijk maken. Ook analyseren en evalueren we uiteenlopende strategieën van emancipatie, protest en transformatie vóór, dan wel dóór, bovengenoemde groepen.

In Jans' cursus Revolutie! maak je een boeiende reis door de geschiedenis. Je leert meer over de Franse en andere revoluties in de 19e en 20ste eeuw? Wanneer is iets nu een revolutie? Was de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021 een revolutie? Hoe beelden we revolutie uit in literatuur, kunst en games? Deze en meer vragen bespreken we in onze cursus Revolutie!

Ook interessant