Hoogbegaafdheid
Wat is eigenlijk hoogbegaafdheid? Waarom is er bijna alleen maar aandacht voor hoogbegaafdheid bij kinderen? Wat kenmerkt hoogbegaafde volwassenen en met name hoogbegaafde senioren? Weten ze het van zichzelf? Waarom zouden we er aandacht aan besteden? Wat zijn de specifieke dingen waar zij tegenaan lopen en wat zijn hun behoeften? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook deze senioren een gelukkige en voldane oude dag hebben?
In april 2020 verscheen vanuit het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) een boek over deze doelgroep. Het boek is vooral geschreven vanuit de praktijk, waar mogelijk is dit wetenschappelijk onderbouwd. Zeven auteurs belichten diverse kanten van hoogbegaafdheid bij senioren. Er is bijvoorbeeld aandacht voor hoogsensitiviteit, voor levenskunst en voor dementie bij hoogbegaafden. Ook de relatie met zorgverleners en conflicten die hoogbegaafde senioren soms hebben, komen aan bod. Voor deze ouderen, voor hun naasten en voor hulpverleners in de ouderenzorg staan er praktische aanbevelingen in het boek.
Hoe kwamen de auteurs op het idee om dit boek te schrijven?
Noks Nauta, een van de schrijvers en eindredacteurs, studeerde in 1999 af aan de Open Universiteit als psycholoog. Hier promoveerde ze in 2004. In 1975 was zij als arts afgestudeerd in Amsterdam. Om meer verdieping in haar leven te krijgen, begon ze in 1988 aan een studie psychologie aan de Open Universiteit. Rond 2000 kreeg ze een conflict op haar werk en vroeg ze zich af wat de oorzaak hiervan kon zijn. Via enkele mensen in haar omgeving kwam ze op het idee dat ze hoogbegaafd zou kunnen zijn. Een IQ-test bevestigde dat. Op haar 52e begon ze zich daarom te verdiepen in wat hoogbegaafden op het werk meemaken en waarom een aantal hoogbegaafden blijkbaar vastlopen. Dit was een onbekend terrein. Nauta, met haar achtergrond als bedrijfsarts en inmiddels ook A&O-psycholoog, begon hierover met veel mensen te praten, hierover te schrijven en te presenteren. Na het oprichten van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen kreeg ze ook vragen over hoogbegaafde senioren. Ook dit bleek een onbekend terrein. Vanuit interviews, kleinschalige onderzoeken en het spreken met diverse deskundigen hierover groeide dit tot een geheel. Nauta vond het hoog tijd om dit naar buiten te brengen. En zo verscheen dit boek.
Meer informatie en aanmelden
Het webinar zal plaatsvinden met behulp van het programma Webex. Diegenen die zich opgeven, krijgen een afspraaklink en een nadere instructie voor het gebruik. Aanmelden voor het webinar kan via de website van de alumnivereniging OU.