Vier verschillende perspectieven
Kunsthistorici kijken op verschillende manieren naar kunstwerken, maar in alle gevallen geldt: je moet weten waarnaar je kijkt of waarnaar je op zoek bent. In de lezing van Frauke Laarmann zullen een aantal typisch kunsthistorische vragen aan de orde komen en de rol die het kijken bij het beantwoorden ervan speelt. Waarop letten kunsthistorici als ze naar de toeschrijving van een kunstwerk kijken, wat is relevant voor de inhoudelijke betekenis van de voorstelling en wat kan van belang zijn als je naar de cultuurhistorische context vraagt?
In de interactieve lezing van Arthur d’Ansembourg wordt uitgegaan van de opvatting dat de schilderijen van Hockney niet alleen iets te zien geven, maar tevens begrepen kunnen worden als een visueel antwoord op filosofische vragen rondom het probleem van de waarneming. In de uitwerking van deze kwestie legt hij enkele verbanden met de ‘Fenomenologie van de waarneming’ van de Franse filosoof Merleau-Ponty. D’Ansembourg laat ons zien hoe filosofie en kunst elkaar kunnen verrijken in een dans waarin ze elkaar naderen en uit elkaar gaan.
Anne van Grevenstein zal als restorator haar visie geven omtrent het kijken naar schilderijen. Dit zal zij doen aan de hand van praktijkcasussen zoals het Lam Gods altaarstuk (1432, gebroeders Hubert en Jan van Eyck, Sint Baafs Kathedraal, Gent), de Regenten en Regentessen(1664, Frans Hals, Frans Hals Museum, Haarlem) en Banket van de officieren van de St.Jorisdoelen (1583, Cornelis van Haarlem, Frans Hals Museum, Haarlem). De schilderijen zullen besproken worden in hun eigen cultuurhistorische context. De ethische, historische en esthetische overwegingen tijdens deze zeer verschillende restauratie behandelingen zullen het onderwerp zijn van de lezing.
We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Cultuurjournalist Wieteke van Zeil laat zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen en weten al eeuwen hoe het oog werkt. Wieteke van Zeil bespreekt details uit de mooiste schilderijen en kijkt op interactieve wijze samen met het publiek naar vergelijkbare thema’s in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Zij geeft praktische tips, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over waarneming, om meer op te merken in het museum én daarbuiten.
Meer achtergrondinformatie over de sprekers vindt je terug op de website van Suster Bertken. (Deze link is niet meer beschikbaar.)
Programma -13 april 2019
- 09.30 - 10.00 Inloop met koffie
- 10.00 - 10.05 Inleiding
- 10.05 - 11.00 Frauke Laarmann-Westdijk: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ (Johan Cruijff)
- 11.00 - 12.00 Arthur d’Ansembourg: Hockney en de filosofie van de waarneming
- 12.00 - 13.30 Lunch
- 13.30 - 14.30 Anne van Grevenstein: Verleden, heden en toekomst van de restauratie
- 14.30 - 15.30 Wieteke van Zeil: De kunst van opmerkzaamheid
- 15.30 Borrel
CW-Debat
In het kader van de cursus Cultuurwetenschappelijk debat wordt dit symposium gehonoreerd met 8 studie-uren.
Inschrijven en betaling
De kosten voor dit symposium Kijken naar Kunst in ander Perspectief bedragen € 32,50 p.p. en voor introducee € 37,50. Inschrijven kan door overmaking van bovenstaand bedrag op bankrekeningnummer NL46 INGB 0008 0312 77 ten name van Suster Bertken o.v.v. Symposium Kijken naar Kunst in ander Perspectief.
Locatie
Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht