null Studentenpsycholoog helpt je de controle terug te vinden

ALG_Studentpsycholoog_13409_head_large.jpg

Studentenpsycholoog helpt je de controle terug te vinden

De Open Universiteit stelt een team studentenpsychologen beschikbaar voor kortdurende hulp bij milde psychologische klachten of persoonlijke problemen die de studievoortgang in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan stress, faalangst of concentratieproblemen. Studenten die hiermee te maken hebben, kunnen vanaf mei bij een studentenpsycholoog terecht.

De faculteit Psychologie leidt dit pilotproject dat eind 2024 wordt geëvalueerd. 'Meer aandacht voor psychisch en sociaal welzijn past in deze tijd', zegt projectleider Eva Hullu, docent van de faculteit Psychologie. Het is bekend dat de helft van de studenten in Nederland kampt met psychologische problemen zoals stress en angst. Hullu: 'We merken dat ook studenten aan de Open Universiteit regelmatig te maken hebben met persoonlijke en psychische uitdagingen die van invloed zijn op de studie. Zo wordt studeren vaak gecombineerd met werk, gezin of mantelzorg. Dat kan extra druk of spanning opleveren. We willen de studenten die in hun studie tegen zichzelf aanlopen, het gevoel hebben dat ze tekortschieten, zich anders voelen of vastlopen in gesprekken met een psycholoog helpen om de controle weer terug te vinden.'

Kortdurende hulptrajecten

In totaal zijn er vier psychologen beschikbaar. Je kunt er als student terecht voor kortdurende hulp bij milde psychische klachten of persoonlijke problemen die van invloed zijn op de studie. Het gaat om één tot maximaal vijf gesprekken. Onze studentenpsychologen kunnen geen (specialistische) hulp bieden bij ernstige of langdurige psychische of persoonlijke problemen. In dat geval is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Psychologen

De psychologen zijn Andrea Grauvogl, Pepijn van der Hulle, Inez Storm-Stevelmans en Mandy de Nijs. Andrea en Inez zijn ook universitair docent bij onze faculteit Psychologie. Pepijn en Mandy waren voorheen als studenten en docenten verbonden aan de Open Universiteit. Zij werken volgens de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken? Dat kan via de agenda. Je kiest zelf met welke psycholoog jij wilt spreken en kunt een afspraak inplannen voor een Teams-gesprek op een beschikbaar tijdstip. Een verwijzing van een studieadviseur of docent is niet nodig. Wel kunnen studieadviseurs of docenten studenten adviseren om contact op te nemen met een studentenpsycholoog. Uiteraard wordt er vertrouwelijk met je gegevens omgegaan en geldt voor de psychologen een beroepsgeheim.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items