Open Universiteit legt Reorganisatieplan ter advies voor aan OR: alle opleidingen blijven behouden
Belangrijk voor studenten: alle bachelors, masters en andere opleidingen blijven behouden. In het onderwijs blijft de OU kiezen voor een breed disciplinair portfolio. Wel kunnen er afhankelijk van prioritering in themakeuze of vanwege het afstoten van te kleinschalige onderdelen, cursussen of specialisaties vervallen of anders ingebed worden. Dit gebeurt zorgvuldig met oog voor de belangen van de studenten.
Hoofdlijnen van het voorgenomen reorganisatieplan
- De bachelor Lerarenopleiding, de pre-master en master Onderwijswetenschappen worden vanuit de faculteit Onderwijswetenschappen voortgezet binnen de faculteit Psychologie. Het voornemen is om de faculteit Onderwijswetenschappen per januari 2026 te sluiten als zelfstandige eenheid.
- Er komt een nieuw expertisecentrum voor interdisciplinair en innovatief onderwijsonderzoek gericht op verbetering van de effectiviteit en kwaliteit van het onderwijs aan de Open Universiteit en het hoger onderwijs in het algemeen. Daarmee wordt onderwijsonderzoek nadrukkelijk een kerntaak van alle faculteiten.
- Herstructurering binnen de faculteiten en ondersteunende diensten, gericht op onder meer het investeren in en verder versterken van kwalitatief hoger onderwijs en onderzoek met maatschappelijke impact.
Gevolgen voor medewerkers
Tijdens een plenaire bijeenkomst op 31 maart zijn alle medewerkers over de plannen geïnformeerd. Bestuursvoorzitter Nicole Ummelen: 'Wij zijn ons zeer bewust van de ingrijpende gevolgen voor veel van onze collega's en van de bredere impact op de hele organisatie. De Open Universiteit zal alle medewerkers in de komende periode zo goed mogelijk ondersteunen. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat deze besluiten nodig zijn om de toekomst van onze unieke universiteit te waarborgen en onze belangrijke maatschappelijke rol te blijven vervullen. Wij blijven investeren in gepersonaliseerd academisch onderwijs voor iedereen en in maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek met impact. Studenten kozen ons als Beste Universiteit van Nederland in de Keuzegids 2025. Dat willen we blijven.'
Achtergrond reorganisatie
In februari 2025 heeft het CvB een voornemen tot reorganisatie aangekondigd. Dit kwam niet onverwacht. Zoals veel andere universiteiten staat de Open Universiteit immers al langere tijd voor financiële uitdagingen door dalende studentenaantallen, stijgende kosten en overheidsmaatregelen. De reorganisatie is noodzakelijk om het begrotingstekort van €6,2 miljoen structureel terug te dringen en tegelijkertijd te blijven investeren in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek met impact.
Informatie voor studenten
Na ontvangst van het advies van de Ondernemingsraad kan er een definitief besluit met betrekking tot het Reorganisatieplan worden genomen. Studenten zullen over de ontwikkelingen op de hoogte worden gehouden via verschillende kanalen, waaronder Nieuwsplaza, de studenten nieuwsbrief en berichtgeving vanuit de eigen faculteit. Studenten die vragen hebben over de reorganisatie kunnen deze stellen via info@ou.nl en hun eigen aanspreekpunt binnen de faculteit.