Oktober is cybersecurity maand
Cameragebruik: screensaver aan, camera en microfoon (nog steeds) aan
Wees je er bewust van dat de camera en de microfoon blijven functioneren, ook als de screensaver of schermbeveiliging actief wordt. Een camera of microfoon die onverwacht aan blijft, kan natuurlijk tot ongemakkelijke situaties leiden. Let op het het lampje naast de camera: zolang deze brandt is de camera - en in de meeste gevallen ook de microfoon - actief. Dit geldt ook tijdens een Teams meeting.
Wachtwoordkluis KeePass
KeePass is een gratis open source wachtwoordmanager. Hiermee kun je je wachtwoorden op een veilige manier beheren. Je kunt al je (lange en veilige) wachtwoorden opslaan in één database, die vergrendeld is met een hoofdsleutel. Het voordeel is dat maar één hoofdsleutel (bij voorkeur een wachtzin) hoeft te onthouden om de database met wachtwoorden te ontgrendelen. Dit wachtwoordbestand wordt versleuteld met behulp van de beste en veiligste versleutelingsalgoritmen die momenteel bekend zijn. Vanuit KeePass kun je op verschillende manieren de juiste gebruikersnaam en wachtwoord aanbieden aan de site waarop je wilt inloggen. Veilige installatie vindt plaats vanaf de website van Keepass.
Basisbeveiliging: virusscanner
Goede virusbeveiliging is noodzaak, ook op apparatuur met andere besturingssystemen dan Windows. Sites als Veiliginternetten.nl adviseren goed te kijken naar de functionaliteiten die je nodig hebt en daarbij het best passende product te kiezen. Vaak zijn dat de meer uitgebreide beveiligingsproducten. Deze bieden meer functionaliteit dan het standaard in Windows aanwezige Defender. Veel producten kunnen via SURFspot voor sterk gereduceerde prijzen aangeschaft worden. Daarnaast leveren diverse internetproviders beveiligingsprogrammatuur voor redelijke prijzen. Onderzoeken welk aanbod jouw internetprovider heeft is beslist zinvol!
Veiliginternetten.nl
De initiatiefnemers van Veiliginternetten.nl zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Nationaal Cyber Security Centrum en het Platform voor de InformatieSamenleving. Naast informatie over het kiezen van een virusscanner heeft deze site veel meer concrete adviezen. Denk daarbij aan privacy op social media, het maken van een back-up van gegevens op je mobiele telefoon en aandachtspunten bij het internetbankieren. Raadpleeg de site voor goede tips, want het in de praktijk brengen van deze adviezen draagt ook bij aan het veilig werken met systemen die de Open Universiteit aanbiedt.
Amerikaanse universiteiten
Niet alleen in Europa is het cybersecurity maand. Benieuwd hoe een vijftal universiteiten in Amerika dit hebben aangepakt? Je leest het op de site van SURF.