null Invoering van cijfers met één decimaal

ALG_cijfers_en_decimalen_15780_head_large.jpg
Invoering van cijfers met één decimaal
Na rijp beraad heeft het College van bestuur van de Open Universiteit (OU) het besluit genomen dat de OU per 1 september 2021 bij de beoordeling van prestaties van studenten met decimalen gaat werken. Hierdoor wordt het mogelijk om aan studenten een nauwkeuriger beeld te geven van de geleverde prestaties.

Decimalen

Gek genoeg is dat nauwkeurige beeld bijna overal op het bureau van docenten en in de tentamensoftware van de OU al aanwezig. Wanneer een student bijvoorbeeld op het studiecentrum op de computer een tentamen aflegt dan levert de software keurig een cijfer met een decimaal af.
Ook bij het beoordelen van schriftelijke tentamens en veel werkstukken, scripties en andere bijzondere verplichtingen zijn die decimalen al beschikbaar. Docenten gebruiken daarbij in de regel namelijk zelf-rekenende beoordelingsformulieren aan de hand waarvan op een aantal categorieën een oordeel wordt gegeven. Vervolgens wordt met behulp van een vastgestelde formule een cijfer bepaald op basis van die afzonderlijke oordelen. De output daarvan is vanwege de gebruikte formule een cijfer met decimalen.

Afronden

In de tot nog toe gebruikte systematiek kunnen deze decimalen echter niet verwerkt worden, en moeten cijfers dus afgerond worden, voordat registratie kan plaatsvinden. Het kan daardoor nu voorkomen dat studenten in het eindcijfer voor hun cursus twee hele punten verschillen door een verschil van een tiende op één van twee deelresultaten. Dat is dan het gevolg van de tussentijdse afronding van die deelresultaten.

Systeemaanpassingen

De OU gaat haar systemen nu zo aanpassen, dat de beschikbare decimalen in het vervolg wel geregistreerd kunnen worden. Eigenlijk is het dus niet zozeer een kwestie van invoer van het gebruik van decimalen, maar vooral van het afschaffen van het afronden van cijfers. Deze aanpassing maakt het voor docenten ook mogelijk om meer nuance aan te brengen in hun boodschap naar studenten. Een 7,4 is bijvoorbeeld een heel ander soort oordeel dan een 6,6. Het eerste cijfer geeft weer dat een prestatie misschien nog verbeterd kan worden, maar wel een ruime voldoende waard is. Het tweede cijfer geeft eerder weer dat een prestatie weliswaar voldoende is, maar dat er nog wel werk aan de winkel is. Toch krijgen beide gevallen nu een 7 waardoor het verschil tussen de geleverde prestaties niet in de beoordeling zichtbaar is.

Besluit

De OU is bij dit besluit niet over één nacht ijs gegaan. Er ging veel afstemming aan vooraf met alle betrokken partijen: de faculteiten, de ondersteunende diensten, de Commissie voor de examens en de Studentenraad. Dit heeft geleid tot een breed gedragen besluit om over te stappen op gebruik van cijfers in decimalen waarmee geleverde prestaties voortaan nauwkeuriger beoordeeld kunnen worden.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items