ALG_Drempelsweg_22570_head_large.jpg

FAQ studeren met een functiebeperking

 
  1. Ik wil gaan studeren en heb een functiebeperking, hoe kan ik dat het beste aanpakken?
    Neem contact op met Drempelsweg voordat je begint met de opleiding/cursus om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.
  2. Welke voorzieningen kan de Open Universiteit aanbieden?
    Er zijn tal van voorzieningen mogelijk passend bij de persoonlijke omstandigheid: verlengde tentamentijd, aparte ruimte in een studiecentrum, tentamens overdag afleggen i.p.v. in de avonduren, gebruik maken van hulpmiddelen (b.v. glucosemeter, gehoorapparaat, insulinepen etc.). Zie ook het Examenreglement 2023-2024.
  3. Kunnen jullie aangeven welke voorziening(en) mogelijk is/zijn bij welke beperking?
    Met welke voorziening(en) een student geholpen is, verschilt per student. De ene student met dyslexie is geholpen met extra tijd, de andere student met dyslexie wil graag gebruik maken van vergroting van het tentamen. Als je twijfelt welke voorziening bij je past en waarmee je geholpen bent, neem dan contact met ons op.
  4. Hoe kan ik tentamen voorziening(en) aanvragen?
    Je kunt tentamenvoorziening(en) aanvragen via het Aanvraagformulier in de tegel Drempelsweg in mijnOU. Verstuur het Aanvraagformulier minimaal 8 weken voor je tentamen gaat afleggen, maar maak bij voorkeur voor de start van je opleiding of cursus een afspraak om voorzieningen aan te vragen.
  5. Hoe kan ik andere voorzieningen aanvragen?
    Er zijn ook voorzieningen die geen betrekking hebben op het tentamen en die dienen liefst voor aanvang van de cursus aangevraagd te zijn. De aanvraag wordt voorgelegd aan de Commissie voor de Examens en deze hebben een standaard doorloop tijd van 6 weken.
  6. Moet ik voor elk tentamen de voorziening(en) opnieuw aanvragen?
    Als de voorziening(en) die je hebt aangevraagd toegekend wordt/worden, ontvang je hiervan een beschikking. Een beschikking wordt afgegeven voor 1 of 3 jaar (afhankelijk van je tijdelijke of structurele omstandigheden). Vanwege de Europese privacywet (en de bewaartermijn van jouw vertrouwelijke gegevens) moet er bij een hernieuwde aanvraag opnieuw medisch bewijs worden ingestuurd. Denk eraan om dit tijdig (8 weken voordat je op tentamen gaat) in te sturen.
  7. Ik red het niet om de cursus(sen) af te ronden binnen de inschrijfduur vanwege mijn persoonlijke omstandigheden, wat zijn de mogelijkheden voor mij?
    Als het niet lukt om de cursus af te ronden binnen de inschrijfduur van 12 maanden, kun je een verlenging van de inschrijfduur aanvragen. Je kunt een gemotiveerd en ondertekend verzoek (inclusief bewijsstukken zoals een medische verklaring waaruit de reden van vertraging blijkt) tot verlenging indienen via e-mail bij info@ou.nl ter attentie van Commissie Profileringsfonds. Zie meer informatie over de procedure en het opstellen van het verzoek. Dien het verzoek ong. 10 weken voor het verloop van de inschrijfduur in.
  8. Ik wil graag hulp krijgen bij het maken van een studieplanning, wie kan ik benaderen?
    Je kunt de studieadviseur van je faculteit hiervoor benaderen. Daarnaast hebben studenten de mogelijkheid om vanuit hun online studiepad een studieplanning aan te vragen via een button bovenaan het studiepad. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je staat aangemeld voor een opleiding, alleen dan beschik je over een online studiepad.
  9. Ik heb tijdens mijn vorige studie gebruik gemaakt van studiefinanciering van DUO, maar ik red het niet om mijn diploma te halen binnen 10 jaar, wat nu?
    Wij kunnen de verlenging van de diplomatermijn voor je aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op via de mail: drempelsweg@ou.nl. Wij sturen je een invulformulier toe van DUO waarmee de verlenging aangevraagd kan worden..
  10. Mijn arts wil geen medische verklaring verstrekken, wat nu?
    Artsen beroepen zich op de KNMG richtlijnen en zullen niet altijd verklaringen voor je opstellen. Een mogelijkheid is het opvragen van een afschrift uit je medisch dossier. Het recht van de patiënt op een afschrift van zijn medische dossier is vastgelegd in art. 456 van boek 7 BW. Dat kan een arts je niet onthouden. Een andere mogelijkheid is het laten invullen door je arts van de Verklaring medische informatie waarvoor wij een sjabloon hebben opgesteld. Deze verklaring is te vinden via de tegel Drempelsweg op mijnOU.
  11. Ik weet niet of ik altijd in staat ben om verplichte bijeenkomsten bij te wonen. Wat zijn de mogelijkheden?
    Wat betreft de verplichte bijeenkomsten (bij een aantal cursussen, afhankelijk van de studie) waarbij blijkt dat je niet in staat bent deze bij te wonen; daarover zullen afspraken gemaakt moeten worden wanneer je start met de cursus. In de meeste gevallen kan een verplichte bijeenkomst vervangen worden door een opdracht of anderszins, maar dat is altijd ter beoordeling aan de Commissie voor de Examens in samenspraak met de docent en na overlegging van een medische verklaring waaruit de noodzaak van een alternatieve route moet blijken.

  12. Zijn de docenten op de hoogte van mijn omstandigheden als ik die heb doorgegeven bij het loket Drempelsweg?
    Docenten worden niet actief geïnformeerd over de persoonlijke omstandigheden die je bespreekt met de adviseurs van Drempelsweg of als je beschikt over tentamenvoorzieningen. Ook als je bij de aanmelding aangeeft dat je studeert met persoonlijke omstandigheden, worden de docenten hierover niet geïnformeerd. Wij behandelen de informatie vertrouwelijk en zullen nooit docenten inlichten over je omstandigheden als je daar niet zelf om gevraagd hebt. Als je denkt dat jouw persoonlijke situatie invloed heeft op de studie, dan dien je de docenten zelf op de hoogte te brengen van jouw omstandigheden. Wil je dat docenten op de hoogte worden gebracht en doe je dat liever niet zelf? Geef het door aan de adviseurs bij Drempelsweg, zij kunnen fungeren als doorgeefluik of tussenpersoon bij gevoelige kwesties. Blijf niet rondlopen met problemen of vraagstukken, maar maak het bespreekbaar met de adviseurs, daar zijn ze voor!