De strafrechtelijke aanpak van terrorisme

De strafrechtelijke aanpak van terrorisme

  • Rechtswetenschappen
  • RM2303
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
  • Voor dit product gelden ingangseisen


Inhoud

De strafrechtelijke aanpak van terrorisme vormt het onderwerp van deze cursus. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in onder meer New York staat de strafrechtelijke aanpak van terrorisme ook in Nederland hoog op de (politieke) agenda. Het voorgaande heeft onder meer geleid tot tal van uitbreidingen van het materiële strafrecht.

Deze strafbaarstellingen hebben geleid tot tal van strafrechtelijke vervolgingen. In deze vervolging stond eerst de deelname aan een terroristische organisatie meer centraal. Zie hiervoor onder meer de zaak tegen leden van de Hofstadgroep. Met de opkomst van Islamitische Staat in onder meer Syrië verlegde de focus zich ten dele naar het vervolgen van verdachten die, al dan niet succesvolle, pogingen ondernamen om naar Syrië af te reizen voor de gewelddadige jihad. Sinds enige tijd dreigt het gevaar vooral vanuit de extreemrechtse radicalisering.

In deze cursus wordt ingezoomd op de materieelrechtelijke en formeelrechtelijke component van de aanpak van terrorisme in Nederland. Eveneens is aandacht voor de criminologische/sociologische component. Centraal bij deze laatste component staat het in kaart brengen van de voedingsbodem van terrorisme en de trends en ontwikkelingen op dat gebied. Wat betreft de materieelrechtelijke component zullen de uitbreidingen die er in het Wetboek van Strafrecht zijn gekomen om terrorisme strafbaar te stellen kritisch tegen het licht worden gehouden. Aan de formeelrechtelijke kant wordt aandacht besteed aan de wijze waarop strafrechtelijke onderzoeken naar terrorisme starten en worden uitgevoerd. Hierbij wordt onder meer ingezoomd op de rol van informatie van de AIVD in dergelijke onderzoeken en wordt kritisch gekeken naar de mogelijkheden die de verdediging in strafzaken heeft om dat soort informatie te toetsen op betrouwbaarheid en rechtmatigheid.

Serious game
Een deel van het onderwijs wordt verbonden aan een realistische praktijksimulatie van een Nederlandse strafzaak over terrorisme; een zogenaamde serious game. In de serious game wordt het reguliere verloop van een strafzaak over terrorisme gevolgd: van opsporing, naar vervolging tot uiteindelijk berechting. Gedurende het verloop van de serious game krijg je telkens een andere rol toebedeeld en worden vanuit die rol verschillende beslissingen genomen. Met de serious game wordt beoogd een brug te slaan tussen wetenschap en de strafrechtelijke praktijk: wetenschappelijke kennis die wordt opgedaan in de loop van de cursus wordt immers direct en interactief toegepast in de game.

Ingangseisen

Voor deze cursus is formeel strafrecht op bachelorniveau vereist.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

LET OP: deze mastercursus wordt door omstandigheden niet aangeboden in het academisch jaar 2023-2024. Daarna wordt de cursus uit aanbod genomen. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Begeleidingsvorm

Een discussieforum, videocolleges (evt. virtuele bijeenkomsten) en standaardbegeleiding.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

18-11-2024 14:00, 05-02-2025 19:00, 07-07-2025 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Tentamenmogelijkheden

Laatste tentamenmogelijkheid is 07-07-2025.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat onder andere uit:
- een reader met teksten;
- literatuur en rechtspraak te vinden in de digitale bibliotheek;
- videocolleges;
- keuze tussen standaard (automatische) feedback bij de oefententamens of een oefententamen met persoonlijke feedback.

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je toegang tot de cursussite in de digitale leeromgeving. Hier vind je onder andere kennisclips, opdrachten, discussiegroepen en het scenario dat wordt gebruikt in de cursus. Ook vind je in de digitale leeromgeving een link naar de virtuele klassen.