MW_Onderzoek_Persoonlijke_Loopbaanontwikkeling_Netwerken_25477_head_large.jpg

Werken aan je persoonlijke en loopbaanontwikkeling in netwerken

Een studie naar de aantrekkelijkheid


Werkgevers en werknemers verbinden zich vandaag de dag vaak in netwerken die op een innovatieve manier bijdragen aan een circulaire en meer duurzame arbeidsmarkt. Binnen deze netwerken werken organisaties en bedrijven samen (d.w.z. als werkgeversnetwerk) en worden activiteiten, gericht op leren en ontwikkeling van werknemers, georganiseerd zoals trainingen, proefstages, netwerkevenementen, matchtafels, en nog veel meer. Deze mogelijkheden zijn er om hen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling, het versterken van de duurzame inzetbaarheid en het zetten van nieuwe loopbaanstappen.

Waarover gaat dit onderzoek?

Deze aanpak is nog relatief nieuw. Er is nog weinig bekend over hoe aantrekkelijk werknemers deze nieuwe mogelijkheden vinden en welke factoren daarbij bepalend zijn. Dit onderzoeksproject heeft tot doel meer inzicht te krijgen in de ervaren aantrekkelijkheid van deze nieuwe mogelijkheden door werknemers. En dan meer specifiek of werknemers deze zouden gebruiken voor het bevorderen van hun persoonlijke en loopbaanontwikkeling.

Wat houdt het onderzoek in?

Deelnemers vullen één keer een vragenlijst in. Dat kost ongeveer 10 tot 15 minuten. De vragenlijst bevat een beschrijving van een persoon die deelneemt aan leer en -ontwikkelmogelijkheden in een netwerk (d.w.z. werkgeversnetwerk). We vragen de deelnemers om zich in te leven in deze beschrijving. Daarover wordt dan vervolgens een aantal vragen gesteld. We stellen ook een beperkt aantal vragen omtrent de eigen werkomgeving en hoe de deelnemer aankijkt tegen de eigen persoonlijke en loopbaanontwikkeling.

Meedoen?

Ben je 18 jaar of ouder en op dit moment werkzaam in Nederland als werknemer? En je hebt eerder nooit gebruik gemaakt van dergelijke mogelijkheden? Als deze omschrijving van toepassing is, neem dan deel aan onze studie en vul de vragenlijst in!

Door deel te nemen aan dit onderzoek draag je bij aan inzichten omtrent netwerken, zodat op termijn nog meer werknemers en werkgevers kunnen genieten van de voordelen.

De onderzoekers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Onderzoeker
Sarah Courchesne MSc
Email: sarah.courchesne@ou.nl
Begeleider
Dr. Dave Stynen
Email: dave.stynen@ou.nl
Promotor
Prof. dr. Judith Semeijn
Email: judith.semeijn@ou.nl
Promotor
Prof. dr. Marjolein Caniëls
Email: marjolein.caniels@ou.nl

Ethische standaarden

Dit onderzoek kadert binnen een onderzoeksproject van de Open Universiteit en dient alleen academische doeleinden. De ethische standaarden voor onderzoek zijn van toepassing op het hele onderzoeksproces. Het onderzoek is AVG/GDPR-proof en goedgekeurd door het commissie Ethische Toetsing Onderzoek van de Open Universiteit (cETO).

  • Deelname is vrijwillig en je hebt het recht om je op elk moment terug te trekken, zonder opgaaf van reden.
  • De risico's voor deelname aan dit onderzoek zijn minimaal. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deelname je emotioneel zal beïnvloeden, maar als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met een van de onderzoekers via de contactgegevens onderaan deze pagina.
  • Voor dit onderzoek worden persoons- en werkgegevens verzameld, gebruikt en bewaard. Het gaat om jouw leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, type arbeidscontract en de sector waartoe je organisatie behoort. Het verzamelen, gebruiken en bewaren van jouw gegevens is nodig om de onderzoeksvragen die in dit onderzoek worden gesteld te kunnen beantwoorden. Je blijft echter altijd vrij om één of meerdere van deze gegevens niet te verstrekken.
  • We gebruiken LimeSurvey om gegevens van de vragenlijst te hosten en te verzamelen. Deze gegevens komen rechtstreeks en enkel en alleen terecht op een beveiligde server van de Open Universiteit. Daarna wordt de data naar een beveiligd netwerk (R-Drive) verplaatst voor analyse. Vervolgens worden de gegevens naar de T-drive van de Open Universiteit overgebracht en 10 jaar lang opgeslagen.
  • Alleen algemene bevindingen en algemene trends worden gerapporteerd. Individuele antwoorden worden nooit gedeeld. Alleen de genoemde onderzoekers hieronder hebben toegang tot de gegevens. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

De privacy disclaimer van de Open Universiteit is te lezen op ou.nl/privacy.