null Welbevinden en de kracht van positieve emoties

MW_Opgeleid_en_gelukkig_12478_head_large.jpg

Welbevinden en de kracht van positieve emoties

Op dinsdag 17 september gaf Nele Jacobs van de vakgroep Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit een openbaar online college over het belang van welbevinden, met de nadruk op loopbaanontwikkeling. Het ervaren van positieve emoties en het nastreven van je persoonlijke waarden zijn het geheim van een gelukkig leven - ook op werkgebied, luidde de conclusie.

Welbevinden schommelt gedurende het leven

Gedurende het leven ervaart iedereen 'gedoe' in de verschillende levensfasen, aldus Jacobs. De levenslooppsychologie wil mensen helpen om beter om te gaan met de verschillende levensfasen en veranderingen hierin. Jacobs en collega's hanteren daarbij een positief-psychologisch perspectief: de nadruk ligt op het versterken van wat mensen al in zich hebben, in plaats van het focussen op problemen. Mensen beschikken zelf over de interne kracht en vaardigheden om met veranderingen om te gaan. Veranderingen in het leven worden beïnvloed door drie grote factoren: leeftijdsgebonden invloeden, zoals biologische veranderingen, historisch bepaalde invloeden, die afhangen van de tijd waarin je leeft, en niet-normatieve invloeden, oftewel unieke factoren in iemands leven. Uit onderzoek blijkt dat naarmate we ouder worden deze laatste categorie de meeste invloed heeft op onze ontwikkeling.

Welbevinden als kompas

Welbevinden fungeert als een kompas in de levensloop en is de sleutel tot mentale gezondheid. Je kunt je welbevinden actief beïnvloeden door keuzes te maken. Vooral tussen 40 en 65 jaar worstelen veel mensen met zaken als het loslaten van kinderen, zorg voor ouders en hun carrière. Het welbevinden zit in deze levensfase in een dip. Jacobs legde uit dat mensen in deze fase zich afvragen of ze nog gelukkig zijn met wat ze doen. Ze benadrukte de kracht van positieve emoties, zoals vreugde, dankbaarheid en hoop. Deze emoties vormen de basis voor een opwaartse spiraal van welbevinden. Wanneer mensen zich goed voelen, zijn ze creatiever, flexibeler en meer open voor nieuwe ervaringen. Positieve emoties leiden tot algeheel welbevinden en stellen je in staat om doelen te stellen en te realiseren. Maak daarom keuzes die jou blij maken, aldus Jacobs.

Nastreven van persoonlijke waarden en doelen

Dit geldt ook voor keuzes op werkgebied. Welbevinden op je werk hangt sterk samen met het bereiken van persoonlijke en professionele doelen. Wanneer mensen erin slagen belangrijke taken te volbrengen en hun vaardigheden en talenten effectief in te zetten, ervaren ze voldoening, innerlijke rust en tevredenheid. Door persoonlijke doelen na te streven, die aansluiten bij iemands levenswaarden, wordt het welbevinden vergroot. Mensen die in staat zijn om hun top drie levenswaarden te realiseren in hun werk, ervaren vaak een hogere mate van voldoening en zingeving. Het stellen van de vraag 'Realiseer jij je levenswaarden op je werk?' kan helpen om inzicht te krijgen in hoe goed je werk aansluit bij jouw persoonlijke doelen en wat er eventueel verbeterd kan worden. Met deze food for thought sloot Jacobs haar inspirerende lezing af.