null Rechtswinkel van start in centrum Heerlen: sleuteloverdracht

RW_Rechtswinkel_head_large.jpg

Rechtswinkel van start in centrum Heerlen: sleuteloverdracht

Op maandag 2 september 2024 opent de Rechtswinkel Heerlen, een initiatief van de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit, zijn deuren. Op dinsdag 6 augustus 2024 namen Ronald Janse, decaan Rechtswetenschappen, en Natasja Montulet, coördinator van de Rechtswinkel Heerlen, de sleutel in ontvangst. Daarmee kan de Rechtswinkel Heerlen nu officieel zijn intrek nemen op Maanplein 88, waar het met het UWV de vijfde etage deelt.

Voor de inloopspreekuren is er een spreekkamer op de begane grond beschikbaar. De komende weken wordt alles ingericht en kunnen de laatste puntjes op de i worden gezet. Vanaf maandag 2 september kunnen mensen die moeilijk(er) toegang hebben tot het recht, hier gratis sociaaljuridische hulp krijgen. Op de website rechtswinkelheerlen.nl is alvast te vinden wanneer de (inloop)spreekuren zijn, en op welke andere wijzen de Rechtswinkel bereikbaar is.


Ronald Janse en Natasja Montulet

Uniek in Nederland

De Rechtswinkel Heerlen is de enige rechtswinkel in Nederland die opgenomen is in het curriculum van een wetenschappelijke rechtenopleiding. In de minor Rechtswinkel worden studenten eerst een half jaar lang juridisch inhoudelijk en qua mondelinge en schriftelijke vaardigheden goed voorbereid op het werken in de fysieke Rechtswinkel. De eerste studenten zijn in februari 2024 met de minor gestart, en gaan vanaf september sociaaljuridische hulp geven aan inwoners van Heerlen. In september begint weer een nieuwe groep studenten aan de minor. Daarnaast staan drie beroepskrachten, die fulltime in de Rechtswinkel Heerlen werken, garant voor kwaliteitsborging.

Rechtsongelijkheid tegengaan

De Rechtswinkel geeft kwetsbare mensen in Heerlen gratis toegang tot het recht en probeert zo een brug te slaan om rechtsongelijkheid tegen te gaan. Natasja Montulet, hoofd Praktijkonderwijs en kartrekker van de Rechtswinkel namens de Open Universiteit: 'Dat is op dit moment een heikel punt: als je geld hebt, heb je toegang tot het recht, maar als je geen geld hebt, of kwetsbaar bent, wordt de toegang tot het recht een stuk moeilijker. Daar willen we onze studenten bewust van maken, ook kijkend naar de doelgroepen in Heerlen waar ze straks voor gaan werken'.

Samenwerking

De Rechtswinkel Heerlen werkt samen met een groot aantal sociaaljuridische ketenpartners, waaronder het Juridisch Loket, het project Huis van het Recht, het IDO (Informatiepunt Digitale Ondersteuning), Veilig Thuis, Buurtteams (Incluzio), de Raad voor de Rechtsbijstand en de sociale advocatuur. Al deze instanties kunnen mensen die hulp nodig hebben doorverwijzen naar de Rechtswinkel of worden andersom door de Rechtswinkel in contact gebracht met de juiste organisatie. Daarnaast wordt de Rechtswinkel Heerlen in raad en daad bijgestaan door onder andere de gemeente Heerlen, rechtsbijstandsverzekeraar ARAG en diverse stichtingen en verenigingen in en buiten Heerlen.