null Promotie: verwijderde digitale foto’s reconstrueren

INF_Promotie_ReconstructieVerwijderdeDigitaleFotos_23610_head_large.jpg

Promotie: verwijderde digitale foto’s reconstrueren

Als je een bestand van je computer verwijdert, lijkt het misschien alsof het voor altijd verdwenen is. Maar meestal is dat niet helemaal waar. Er is een periode waarin een verwijderd bestand nog steeds kan worden hersteld. Foto’s vormen vaak een belangrijke bron van digitaal bewijs, omdat ze bijvoorbeeld kunnen helpen bij het identificeren van daders en slachtoffers. Vincent van der Meer onderzocht hoe verwijderde foto’s - om precies te zijn gefragmenteerde foto’s in JPEG-formaat - beter kunnen worden hersteld.

De resultaten, beschreven in het proefschrift 'Improving Foundations of File Recovery', bevatten onder andere een zeer succesvolle methode om JPEG-fragmenten te valideren. Met andere woorden: een methode om aan te geven welke stukjes data (nullen en enen) bij een bepaalde foto horen, en welke stukjes data niet. Op donderdag 5 september 2024 verdedigt Vincent om 16.00 uur zijn proefschrift aan de Open Universiteit in Heerlen.

Digitale sporen

De samenleving digitaliseert in rap tempo. Onze handelingen laten daarom ook steeds meer digitale sporen na. Ook bij een vermoeden van een misdrijf zijn er steeds meer digitale sporen en gegevensdragers die onderzocht moeten worden. Het terugvinden van verwijderde bestanden is een bijzonder tijdrovende zaak. Gefragmenteerde bestanden, en dan in het bijzonder gefragmenteerde JPEG-bestanden, worden op dit moment maar nauwelijks teruggevonden.

99,9% succeskans

Vincent onderzocht onder andere een methode om de juistheid van JPEG-fragmenten te controleren. Deze methode is gerealiseerd in een stuk software (artefact), en uitvoerig getest. Daaruit bleek een succeskans van 99,4% in het worst-case scenario, en 99,9% succeskans in de average-case scenario. Vincent: 'De mooiste onderzoeksresultaten zijn onverwacht. In dit geval de mate waarin het JPEG validatie algoritme succesvol was. Ik had gedacht een succeskans van 20%, misschien 30% te vinden. 99,4% (en hoger) had ik niet durven dromen'.

Het proefschrift 'Improving Foundations of File Recovery' is gebaseerd op vijf wetenschappelijke publicaties, waarvan er twee de Best Paper Award hebben ontvangen.

Over Vincent van der Meer

Vincent van der Meer (Delft, 1982) is senior docent en onderzoeker bij Zuyd Hogeschool. In 2008 voltooide hij zijn studie Technische Informatica aan de TU Delft, en was hij vervolgens werkzaam als software engineer, informatie analist, en IT-architect. Gedurende zijn promotieonderzoek was hij docent op de ICT-faculteit.

Zijn nieuwsgierigheid leidde ertoe dat hij de kans aannam om een promotieonderzoek in digitale forensica te starten als docent en onderzoeker. In deze periode werkte hij samen met veel getalenteerde onderzoekers, gaf hij (keynote) presentaties op academische en industriële evenementen, en publiceerde hij zowel software als artikelen, waarbij dit proefschrift het hoogtepunt van zijn onderzoek vormt.

Promotor is prof. dr. ir. Harald Vranken (Open Universiteit). Copromotoren zijn dr. ing. Jeroen van den Bos (Infix Technologies) en dr. ir. Hugo Jonker (Open Universiteit).

Vincent ontving voor dit promotieonderzoek een promotiebeurs voor leraren van NWO. Het onderzoek is daarnaast tot stand gekomen met dank aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Zuyd Hogeschool.

De promotie is live bij te wonen bij de Open Universiteit in Heerlen en online te volgen via ou.nl/live.