null Open Universiteit werkt mee aan workshop over robots in het onderwijs

Home_DiesNatalis_13653_head_large.jpg

Open Universiteit werkt mee aan workshop over robots in het onderwijs

Hoe kunnen robots docenten en leerlingen helpen om beter, makkelijker en met meer plezier te leren? Nardie Fanchamps van de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit geeft binnenkort met twee internationale collega's een workshop om de mogelijkheden van robotica in het onderwijs te verkennen. De workshop vindt plaats op de European Conference on Technology Enhanced Learning (ECTEL).

Inclusief onderwijs dankzij robotica

Nardie vormt samen met collega's Ilona Buchem (Berlin University of Applied Sciences, Duitsland) en Maria Perifanou (University of Macedonia, Griekenland) het hoofd van de Special Interest Group Educational robotics en robots (EduRobotX). Deze groep heeft tot doel onderzoek en ontwikkeling op het gebied van robots in het onderwijs samen te brengen. Tijdens de workshop gaan deelnemende onderzoekers en docenten vanuit hun expertise met elkaar op ontdekking hoe robots en robotica kunnen worden toegepast om het onderwijs te verrijken. Een belangrijk doel is om inclusief en rechtvaardig onderwijs te bevorderen door robotica in te zetten voor leerlingen en leraren met diverse achtergronden, zodat alle soorten mensen in verschillende omstandigheden deel kunnen nemen aan onderwijs. Zoals leerlingen met speciale leerbehoeften (bijvoorbeeld met een lichamelijke handicap of leerstoornissen) en van verschillende leeftijden en sociaal-maatschappelijke achtergronden. De workshop van EduRobotX sluit aan bij het overkoepelende conferentiethema 'Inclusief en rechtvaardig kwaliteitsonderwijs voor iedereen', over de wens om met robotica tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van leerlingen in verschillende contexten en leeftijdsgroepen.

Leren en omgaan met robots

De deelnemers werken in de workshop samen om te bekijken hoe, waar en in welke mate de inzet van robots en Artificial Intelligence (AI) in het onderwijs in de toekomst verder kan worden uitgebouwd. Onderwerpen die tijdens de workshop aan bod kunnen komen, zijn bijvoorbeeld: de impact van robots op de motivatie, betrokkenheid en verwerving van vaardigheden van studenten, de rol van mens-robotinteractie voor het verbeteren van leerresultaten, de mogelijkheden en ethische aspecten van AI, het bevorderen van mindfulness en stressvermindering met robot ondersteunde activiteiten, het onderzoeken van culturele factoren die van invloed zijn op mens-robotinteractie et cetera. Naar aanleiding van de workshop wil de EduRobotX-groep een verzameling innovatieve ideeën bundelen in een speciale uitgave van een tijdschrift.

Meer informatie?

De ECTEL-conferentie wordt gehouden in Krems, Oostenrijk en duurt van 16 tot 20 september 2024. Bekijk meer informatie over de workshop van Nardie en collega's. Onderzoekers en docenten die deel willen nemen aan de workshop, kunnen zich nog tot eind deze maand aanmelden.