null Online psychotherapie voor traumapatiënten met een huisdier

PSY_Psychotherapie_Huisdier_22846_head_large.jpg

Online psychotherapie voor traumapatiënten met een huisdier

Helpt het als een patiënt zijn huisdier bij zich heeft tijdens een online psychotherapiesessie? Dat is de centrale vraag in het onderzoek dat Annemiek van Dijke en Karin Hediger zijn gestart. Ze richten zich specifiek op patiënten met PTSD of andere traumagerelateerde klachten.

Online psychotherapie: werkt dat?

Als je online psychotherapie, dus therapie via een beeldverbinding en ondersteuning via een app, vergelijkt met de 'gewone' psychotherapie in een behandelkamer in een zorginstelling, dan blijkt online psychotherapie net zo effectief en soms zelfs effectiever. Toch blijft de groei van het online psychotherapie aanbod achter: therapeuten én patiënten zijn terughoudend. Een van de redenen is dat ze verwachten dat de relatie tussen therapeut en patiënt online niet goed tot stand komt. Ze denken ook dat de therapie niet zo effectief zal zijn en dat therapeut de patiënt niet goed genoeg zal kunnen geruststellen of troosten bij negatieve emoties.

De rol van het huisdier

Wat dat geruststellen of troosten bij negatieve emoties betreft: interessant is dat huisdieren van nature de neiging hebben om even te komen 'snuffelen' op het moment dat de eigenaar negatieve emoties ervaart, zoals angst of verdriet. Studies naar de effectiviteit van therapeuten die 'live' werken met dieren geven positieve resultaten. Uit onderzoek weten we ook dat huisdieren sociale steun geven en dat hun aanwezigheid ontspannend werkt. De therapeut kan bij een online behandeling bewust het huisdier van de patiënt inzetten. Interactie met het dier kan de patiënt in moeilijke momenten helpen om door te zetten met de therapie (samen kunnen we dit). Het huisdier helpt ook om moeilijke verhalen te vertellen (het dier houdt me kalm, maakt dat ik niet afhaak). En het knuffelen, spelen of wandelen met het huisdier ná een intensieve sessie kan gebruikt worden als beloning of troost. Vanzelfsprekend staan welzijn van zowel patiënt als huisdier wel steeds centraal.

Onderzoeksvraag

Dit project onderzoekt het effect van interactie met huisdieren tijdens een online therapiesessie. Het onderzoek richt zich specifiek op online psychotherapie bij PTSD of andere traumaklachten. Gekeken wordt naar het effect op de kwaliteit van de relatie tussen therapeut en patiënt en op het proces van de online therapie. Verder wordt gekeken naar de gehechtheid aan dieren en aan mensen, de omgang met het huisdier in het dagelijkse leven en de zelfregulatie van de patiënt. Het onderzoek beperkt zich tot aanwezigheid van honden of katten.

Samenwerking

De onderzoekers werken samen met PsyQ, een zorginstelling gericht op psychische problemen. PsyQ zet EMDR in bij de online behandelingen voor patiënten met traumagerelateerde klachten. Patiënten die mee willen doen aan het onderzoek vullen gedurende 16 weken elke week een vragenlijst in over symptomen en procesvariabelen. Op vijf momenten tijdens het behandeltraject worden meer uitgebreide vragenlijsten afgenomen. De behandelende therapeuten worden ondervraagd over de relatie met de patiënt, de gehechtheid, het verwachte effect van de behandeling, en het volgen van het protocol waaronder vragen over het inzetten van huisdieren. Op deze manier moet duidelijk worden wat het effect is van de aanwezigheid en inzet van de natuur en een huisdier tijdens online psychotherapiesessies.

Het tweejarige onderzoek heeft als titel: The effect of the interaction with pets in online video-conferencing psychotherapy with logging app-support for trauma-related disorders: a naturalistic study of pet-owners versus non-pet owners. De dataverzameling is gestart in mei 2023.