null Onderzoek inzet AI bij kankerbehandeling ontvangt NWO Perspectief-beurs

INF_Onderzoek_Inzet_AI_Kankerbehandeling_20559_head_large.jpg
Onderzoek inzet AI bij kankerbehandeling ontvangt NWO Perspectief-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 4,5 miljoen euro toe aan PersON, een onderzoeksprogramma van onder andere onderzoekers van de Open Universiteit dat probeert met behulp van kunstmatige intelligentie betere kankerbehandelingen te kiezen.

PersON

Ieder jaar krijgen meer mensen de diagnose kanker. Vaak wacht hen een standaardbehandeling die geen rekening houdt met de verwachtingen van de patiënt over de resulterende kwaliteit van leven. Het PersON-programma analyseert met behulp van kunstmatige intelligentie alle beschikbare gegevens over het type kanker en de individuele patiënt en voorspelt daarmee het te verwachten behandelresultaat. Met deze informatie kunnen arts en patiënt samen kiezen voor het zorgtraject dat voor die persoon met de grootste waarschijnlijkheid de beste kwaliteit van leven zal opleveren.

Met kunstmatige intelligentie beste kankerbehandeling kiezen (NL) - YouTube

Arjen Hommersom

'PersOn staat voor Explainable, Maintainable, and Trustworthy Decision Support Systems for Personalised Care in Oncology'. Het onderzoeksproject heeft een budget van 4,5 miljoen euro, waarvan 1,3 miljoen euro bestaat uit cofinanciering. Universitair hoofddocent Arjen Hommersom, verbonden aan de vakgroep Informatica binnen de faculteit Bètawetenschappen, participeert namens de Open Universiteit in PersOn. Hij gaat samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht werken aan nieuwe methoden om betrouwbare en begrijpbare adviezen te genereren uit AI modellen.

Consortium kennisinstellingen en bedrijven

Binnen het project werken naast Hommersom onderzoekers van verschillende kennisinstellingen, zoals het Amsterdam UMC, Integraal Kankercentrum Nederland, Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek, Radboud Universiteit, het Radboudumc, TNO, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven zich verbonden aan onderzoeksproject PersON: Chipsoft, Connected Care, CZ, Hugin Expert A/S, ICTRecht, Info Support, Maastro Clinic, Machine2Learn, Open Walnoot, Orikami, Privacy Company, Saddle Point Science Europe, We Are Not en andere maatschappelijke partners als Isala Ziekenhuis Zwolle en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie.

Over NWO Perspectief

Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit jaar is een totaal budget van 27 miljoen beschikbaar, waarvan 23 miljoen wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en 4 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maar liefst 115 bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zijn betrokken en dragen bijna 12 miljoen euro bij uit eigen middelen.

Het Perspectief-programma daagt onderzoekers uit om consortia te vormen met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken ze aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland.