null Droeg marmertransport bij aan de verspreiding van een slakkensoort in de Oudheid?

NW_slakken_15010_head_large.jpg
Leren
Droeg marmertransport bij aan de verspreiding van een slakkensoort in de Oudheid?
In het februari nummer 2019 van het Journal of Molluscan Studies verscheen een artikel van dr. Dennis Uit de Weerd, verbonden aan de faculteit Management, Science & Technology en prof. dr. Edmund Gittenberger, verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center. De paper 'Range expansion in the land snail species Carinigera buresi (Clausiliidae): long-distance dispersal by ancient marble transport?' is nu gratis te downloaden.

Over het onderzoek

De paper gaat over de (mogelijke) introductie van een ‘invasieve’ slakkensoort tijdens de oudheid. Bij de introductie van invasieve soorten wordt veelal gedacht aan relatief recente introducties. Producten en materiaal worden echter al duizenden jaren vervoerd. Zo transporteerden de Grieken en Romeinen grote hoeveelheden marmer over de Middellandse zee. Veel van dat marmer werd gewonnen op het eiland Thasos, in het noorden van de Egeïsche zee.

De slakkensoort Carinigera buresi heeft een merkwaardige verspreiding over geïsoleerde ver uiteenliggende gebieden in Griekenland. Dat is vreemd omdat deze slakken zich zeer beperkt kunnen verplaatsen en omdat alle verwante soorten een klein en compact verspreidingsgebied hebben. Carinigera buresi leeft uitsluitend op kalk- en marmerrotsen en komt in grote aantallen voor in de oude marmermijnen op het eiland Thasos.

In het artikel onderzoeken dr. Dennis Uit de Weerd en prof. dr. Edmund Gittenberger de mogelijkheid dat de soort in de oudheid met marmertransport over Griekenland is verplaatst. Dat doen zij door een bepaling en datering van de DNA-verwantschapspatronen binnen deze soort. Het onderzoek brengt één zeer waarschijnlijk geval van verspreiding van de soort via marmertransport aan het licht. Dergelijke verplaatsingen kunnen echter niet het volledige huidige verspreidingsgebied van de soort verklaren.

Download

Download het artikel in Open Access.