null Bestuurders met autisme ervaren meer problemen tijdens rijles, maar presteren net zo goed

PSY_Autorijden_autisme_22520_head_large.jpg

Bestuurders met autisme ervaren meer problemen tijdens rijles, maar presteren net zo goed

Hoe is het om auto te rijden als je autisme hebt? Welke hindernissen ervaren bestuurders met autisme tijdens de rijlessen en het examen? En doen mensen met autisme als bestuurder onder voor mensen zonder autisme? Een onderzoeksteam met onder andere Ellen Jongen van de Open Universiteit onderzocht de ervaringen van mensen met autisme in de lesauto.

Autisme in de lesauto

Leren autorijden is voor mensen met autisme anders dan voor mensen die die kenmerken niet hebben. Autisme kenmerkt zich door beperkingen op vlak van sociale communicatie en executieve functies, zoals werkgeheugen, informatieverwerkingssnelheid en het vasthouden van aandacht. Deze vaardigheden zijn van belang bij autorijden. Ook kampen mensen met autisme vaak met stress en angst in onvoorspelbare situaties. Ellen Jongen was betrokken bij onderzoek van Hélène Dirix onder begeleiding van dr. Veerle Ross en prof. Kris Brijs van de Universiteit Hasselt, naar de ervaringen van mensen met autisme in Vlaanderen. Door vragenlijsten af te nemen bij 40 bestuurders met autisme werd onderzocht hoe de deelnemers de voorbereiding op hun theoretisch en praktisch rijexamen hebben ervaren.

Onvoorspelbaarheid en communicatie

Uit hun onderzoek blijkt dat bestuurders met autisme meerdere problemen ondervonden tijdens hun rijexamens en de voorbereiding hierop. Sommige daarvan hangen samen met kernkenmerken van autisme. Zo meldde 62,2% van de deelnemers problemen met de onvoorspelbaarheid van het examen. Bovendien zei ongeveer de helft van de deelnemers dat ze communicatieproblemen hadden met de examinator. Daarnaast hadden veel deelnemers angst voor het examen. Ze vonden het ook moeilijker om met die angst om te gaan dan leeftijdsgenoten zonder autisme, wat leidde tot chronische stress.

Even goede chauffeurs

Maar hoewel mensen met autisme hindernissen ervaren, blijkt dat ze tijdens hun rijexamen niet slechter presteren dan anderen. Bovendien houden ze zich als chauffeur strikter aan de regels en krijgen daardoor minder ongelukken, bijvoorbeeld doordat ze zich beter aan de snelheid houden. Kortom, hoewel mensen met autisme misschien meer moeite moeten doen om hun rijbewijs te behalen, belemmert autisme ze niet om capabele chauffeurs te worden.De publicatie van het onderzoek is gratis te downloaden.

Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april 2023 is het Autismeweek. Bekijk ook de website van het Autismefonds.