BAOW_Toelating_head_large.jpg

Toelatingsvoorwaarden

Voor de Lerarenopleiding van de Open Universiteit gelden bij de wet vastgelegde toelatingseisen. Concreet betekent dit dat, afhankelijk van je vooropleiding, je mogelijk toelatingstoetsen moet behalen om toegelaten te worden tot de opleiding. De toelatingstoetsen tonen aan of je voldoende basiskennis hebt over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Per vakgebied is er één toelatingstoets. Voor de start van de opleiding heb je één kans per vak om de toets te behalen.

In onderstaand schema vind je meer informatie over de toelatingseisen.

21+ procedure

Indien je niet aan de gestelde vooropleidingsvereisten voldoet, kan je worden toegelaten indien:
a. je op het moment van aanvang van de opleiding (1 september bij start in kwartiel 1 of 10 februari bij start in kwartiel 3) de minimale leeftijd van 21 jaar hebt bereikt, en
b. met succes een colloquium doctum als bedoeld in art. 7.29 WHW hebt afgelegd. Dit betreft het afleggen van een capaciteitentest die inzicht geeft in je werk- en denkniveau student en waarmee beoordeeld wordt of je het gewenste werk- en denkniveau hebt voor de opleiding.

Praktische informatie toelatingstoetsen

De toelatingstoetsen worden afgenomen via Cito in verschillende toetsvensters. Dit is een periode van één week waarin de toetsen gemaakt kunnen worden. De toetsvensters zijn te vinden op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Aanmelden toelatingstoetsen

Aanmelden voor de toelatingstoets(en) gaat via het toetssysteem van Cito. Via dit systeem kan een keuze gemaakt worden voor de datum, het tijdstip en de locatie van de toelatingstoetsen. Je kiest een pabolocatie naar keuze waar je de toets(en) wilt maken. Het is vooralsnog niet mogelijk de toets(en) te maken op een van onze studiecentra. Aanmelden voor een toets kan tot 2 werkdagen voor de start van het toetsvenster.

Doorloop de volgende stappen om je aan te melden voor de toelatingstoets(en):

  • Maak een account aan in Viper.
  • Je ontvangt vanuit het systeem een email met link om het account te activeren.
  • Je kiest de toets(en) die je wil maken, de afnamedatum en locatie, en je schrijft je in voor toetsafname.
  • Je ontvangt per email een bevestiging van de inschrijving.
  • Controleer voorafgaand aan het toetsmoment of de inloggegevens nog bij je bekend zijn.
  • Meld je op de toetsdag bij de gekozen locatie (ID meenemen!).

Annuleren van een toetsafname kan tot 2 werkdagen voor de start van het toetsvenster. Bij ziekte kun je je per email afmelden via klantenservice@cito.nl. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanmelden voor de toelatingstoets(en).

De toelatingstoetsen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de Open Universiteit. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Cito.

Voorbereiding op toelatingstoetsen

Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je studiemateriaal en oefentoetsen. Op de website van Cito staan oefentoetsen voor alle drie de vakken Oefentoetsen | Pabo toelatingstoetsen (cito.nl). Hiermee kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op de toetsen.

Uitslag

Twee werkdagen na het einde van het toetsvenster ontvang je per email de uitslag (geslaagd of gezakt). Indien je geslaagd bent, ontvang je per post een uitslagbrief en twee certificaten (origineel en kopie) op je thuisadres. Indien je gezakt bent, ontvang je alleen een uitslag per mail. Bij de uitslag wordt een document als bijlage meegestuurd met een rapportage van de domeinen. Je dient (per vak) één certificaat aan te leveren bij je toelatingsverzoek als bewijs dat je geslaagd bent.