null Modulair van toen tot nu online toegankelijk

ModulairArchief_head_large.jpg

Modulair van toen tot nu online toegankelijk

In oktober 1985 viel de allereerste Modulair op de mat van studenten van de Open Universiteit. Vele edities zouden volgen, want nog steeds is Modulair het studentenmagazine voor alle studenten en alumni. Alle jaargangen zijn nu gedigitaliseerd en online beschikbaar voor studenten en medewerkers via mijnOU.

Nu is Modulair een online magazine, maar de eerste jaargangen van het studentenblad werden gedrukt op krantenpapier. Dat is helaas geen lang leven beschoren. Deze kwetsbaarheid was voor de Commissie kunst en erfgoed een van de aanleidingen om de papieren edities van Modulair te laten digitaliseren. Een andere belangrijke reden is dat Modulair, van 1985 tot nu, een prachtige inkijk biedt in de vele facetten van de geschiedenis van onze universiteit. Met het digitale Modulair-archiefblijft deze informatie geborgd én is deze nu en in de toekomst toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van de Open Universiteit. Zo kan het archief ook worden gebruikt voor onderzoek. Het 40-jarig bestaan van de Open Universiteit is natuurlijk het uitgelezen moment voor een korte reis door het verleden – we doken alvast in enkele Modulair-edities, uit vier decennia.

Van studiemededelingen…

Modulair is nooit een onafhankelijke studentenkrant geweest. In de eerste jaargangen was er, naast interviews met studenten, nog een aanzienlijk deel gereserveerd voor allerlei studiemededelingen zoals nieuwe cursussen, telefonische spreekuren van de docenten en tentamendata. Internet bestond nog niet, Modulair was een belangrijke praktische bron van informatie voor studenten. Maar in het eerste decennium van haar bestaan richtten de makers van het blad zich ook op allerlei ontwikkelingen in en rond de Open Universiteit, het hoger onderwijs en afstandsonderwijs.
In de tweede helft van de jaren ’90 brak het digitale tijdperk aan. De komst van internet opende een scala aan mogelijkheden voor communicatie, onderwijs en interactie. In 1997 ging onze eerste digitale leeromgeving, Studienet, in de lucht. In de Modulair-editie van 5 februari 1997 moest de meerwaarde van verschillende 'internetdiensten zoals e-mail, nieuwsgroepen en websites' expliciet worden aangegeven, want van 'het profijt dat u kunt hebben van 'studeren met de muis' was nog niet iedere student overtuigd.

… naar binding

Vanaf september 2002 verscheen Modulair als een full colour magazine, nog steeds op papier. Als studentenblad plaatst Modulair de student in het middelpunt. Vele interviews met studenten die ieder hun eigen verhaal hadden, kregen in elke editie een centrale plaats. Eén van de geïnterviewden was toptennisser Richard Krajicek (winnaar van Wimbledon in 1996). In de editie van 9 juli 2003 vertelde hij over zijn keuze voor de studie rechten en hoe hem dat verging.
In 2018 werd Modulair een e-zine, met alumna Janet Boekhout op de cover. Ze werd toen geïnterviewd over haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. Inmiddels is ze universitair docent gezondheidspsychologie en geeft ze zelf onderwijs aan onze studenten. Modulair maakte toen echt de switch van studie-informatie naar binding.

Nostalgie én onderzoek

Wil je meer weten over de Open Universiteit en haar studenten? Wil je nostalgisch grasduinen door de geschiedenis? Of ben je gericht op zoek naar een bepaalde gebeurtenis? Het kan vanaf nu allemaal in het online Modulair-archief. Met vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Lucie Bastiaens, conservator kunst en erfgoed. Neem ook eens een kijkje op de website: ou.nl/geschiedenis.

NB medewerkers krijgen via mijnOU toegang tot het Modulair-archief.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items