null Zoektocht naar balans werk, studeren en privé

MW_Blog_SaraDeHauw_14925_head_large.jpg

Zoektocht naar balans werk, studeren en privé

Webcolumn Management, Science & Technology - door dr. Sara de Hauw - september 2018

Bij de start van het academisch jaar worstel je waarschijnlijk met de vraag: hoe balanceer ik werk, studie en privé? Sara De Hauw, universitair docent bij de faculteit Management, Science en Technology deed onderzoek en deelt haar inzichten.

Flexibiliteit

Je werkwereld verandert drastisch. Technologie – denk eens aan je smartphone -, globalisatie en de 24/7 economie leiden tot nieuwe manieren van werken. Centraal staat daarbij flexibiliteit. En dat zie je ook terug in de persoonlijke levenssfeer. Denk aan tweeverdieners, alleenstaanden, eenouder- en samengestelde gezinnen. Die alles op alles moeten zetten om een verscheidenheid aan werk- en privérollen te combineren. Waarbij social media als Instagram en Facebook mensen vaak dwingen om voortdurend online te zijn en bij te blijven.

Het gevolg?

Dat de grenzen tussen werk en privé steeds meer vervagen en dat de druk om perfect te zijn in al je rollen steeds hoger wordt. Het vinden van een goede balans tussen werk en privé (en voor jou als student de studie) wordt dan ook een steeds grotere uitdaging. Maar wel eentje die de moeite waard is! Onderzoek wijst uit dat een goede werk-privé balans zowel het welzijn van werknemers (bijv. meer succes, minder stress) als het succes van je werkgever bevordert.

Het vinden van de balans: realiteit of mythe?

Maar wat is dan een goede balans? En kan je ooit echt in balans zijn of is dit een soort mythe die nooit echt bereikbaar is? Het antwoord op deze vraag hangt heel sterk af van hoe je balans definieert. Balans werd voorheen gelijkgesteld aan een perfecte 50-50 verdeling tussen werk en familie of aan het perfect zijn in je werk-, gezins- en privéleven. Ook metaforen zoals het vinden van de perfecte harmonie of de puzzelstukken die in elkaar vallen, leken erop te duiden dat er een soort geheime succesformule was, die eenmaal gevonden, ervoor zorgde dat je steeds in balans bleef. Als je balans zo definieert, dan blijft het inderdaad een mythisch iets want helaas er is geen geheime succesformule, die voor iedereen en altijd werkt. In de studie The Jingle-Jangle of Work–Nonwork Balance, gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, zijn we als onderzoekers dan ook op zoek gegaan naar wat balans betekent voor mensen.

Balans werd gedefinieerd als de evaluatie die mensen maken van hoe zij hun werk en privé-rollen combineren. Zij gaan na of ze zich tevreden en succesvol voelen in die rollen die zij belangrijk vinden. Het gaat er dus niet meer om wat anderen of de maatschappij gepast vindt. Maar wel of je kan bereiken wat je wil en jezelf gelukkig voelt in die rollen die je belangrijk vindt. Deze individuele aanpak houdt ook in dat wat balans creëert voor de ene persoon, niet noodzakelijk ook balans creëert voor een andere persoon. Bovendien, wat nu voor jou werkt, werkt niet noodzakelijk ook nog in de toekomst. Het vinden van balans gaat erover dat je even stilstaat en reflecteert over wat nu belangrijk voor je is. Wat wil jezelf bereiken in je verschillende rollen? Hoe probeer je je huidige realiteit hier zo dicht mogelijk bij aan te sluiten?

Hoe een gedeelde verantwoordelijkheid je helpt

In het vinden van de balans spelen jezelf, je werkomgeving en je privé-omgeving een belangrijke rol. Denk bewust zelf na. Maak keuzes die ervoor zorgen dat je kan bereiken wat je wil bereiken. Om je balans te vinden is het in de eerste plaats noodzakelijk dat je even stilstaat in de dagdagelijkse ratrace. Denk na over wat je als persoon belangrijk vindt. Wat wil jij nu bereiken in je leven? En stop je voldoende tijd en energie in die zaken die JOU gelukkig maken? Met andere woorden, wees jezelf in wat je doet.

Je werkgever kan je helpen door een flexibele werkomgeving te creëren. Met als resultaat dat de verantwoordelijkheden in je werk, je studie en je privéleven goed te combineren zijn. Meerdere studies tonen aan dat het creëren van een flexibele werkomgeving leidt tot een betere balans met ook positieve resultaten voor de werkgever. Dat wil niet zeggen dat iedereen plots continu moet gaan thuiswerken of werk en privé veelvuldig in elkaar moet laten overvloeien. Het gaat erom dat je werkgever je de keuzevrijheid en de ruimte geeft om na te gaan wat best voor je werkt en om je werk- studie- en privéleven daarop af te stemmen. De een wil werk, privé en studie graag integreren, de ander houdt het liever strikt gescheiden. Iedereen heeft een eigen flexstijl, een eigen manier van het combineren van werk, studie en privé. Ook hier, het ene is niet beter dan het andere. Het gaat er opnieuw over dat je de flexstijl toepast die aansluit bij je persoonlijke voorkeuren.

Ook is het belangrijk om na te denken over hoe de verschillende rollen die je vervult in werk, privé en studie elkaar kunnen verrijken. Bijvoorbeeld kan je een studieopdracht toepassen voor je werkgever, die daar voordeel mee heeft? Kan het samen studeren met je kinderen/collega’s ervoor zorgen dat je er de moed inhoudt om je studies succesvol af te ronden, enz?

Meer weten?

Leestips:

Luistertip:

Sara de Hauw



Meer webcolumns