null Welke dierondersteunde interventie werd al in 1935 ingezet?

PSY_Antrozoologie_13696_head_large.jpg
Welke dierondersteunde interventie werd al in 1935 ingezet?
Deze vraag stelt universitair docent levenslooppsychologie dr. Mayke Janssens. Op vrijdag 16 september 2022 geeft ze een workshop tijdens het congres Buitenbeentjes. Dit is het jaarcongres van de NVGzP, de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen.

Buitenbeentjes: grenzen verleggen en vernieuwen

Het NVGzP-jaarcongres gaat dit jaar over 'buitenbeentjes' en de manier waarop zij grenzen verleggen en vernieuwing brengen in het vakgebied. De één doet dat door een innovatieve methodiek toe te passen, de ander door in een rampgebied te improviseren, weer een ander door het 'buiten zijn' centraal te stellen. Kortom; hoe ga je 'over de grens' of 'tot aan de grens' van de gebaande paden van je vak als BIG-psycholoog?

Dierondersteunde interventies in de GGZ

Mayke gaat in haar workshop in op dierondersteunde interventies in de GGZ. Interventies met dieren zijn de laatste jaren enorm gestegen in populariteit. Therapie met dolfijnen, paarden of honden is dan ook een veel besproken onderwerp in de media. Maar hoe ziet nu eigenlijk zo’n therapiesessie er uit? Werkt het wel echt? En wat vindt zo’n dier er nu eigenlijk van? Ze gaat in gesprek met de deelnemers over specifieke therapievormen, specifieke dieren en specifieke kwesties. Zij bespreekt tevens de bredere context; onze relatie met dieren en theorieën en mechanismen achter deze relatie. En ze kijkt vooruit naar de toekomst.

Workshop

Welke dierondersteunde interventie werd al in 1935 ingezet? Deze vraag stelt Mayke op het Twitteraccount van de NVGzP. Het antwoord op die vraag wordt gegeven in de workshop tijdens het jaarcongres van NVGzP in Utrecht op 16 september 2022.