null Webinar: Wat kunnen koloniale objecten en hun levensloop ons vertellen?

Webinar_CW_31jan_head_large.jpg

Webinar: Wat kunnen koloniale objecten en hun levensloop ons vertellen?

De faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar, op woensdag 31 januari 2024, zal dr. Caroline Drieënhuizen, universitair docent geschiedenis, spreken over wat koloniale objecten en hun levensloop ons kunnen vertellen. Het webinar start om 19.00 uur en is middels een livestream te volgen. Je kunt je nu aanmelden.

Inhoud

Onlangs gebruikte de Volkskrant 50 koloniale voorwerpen om de Nederlandse koloniale geschiedenis te vertellen en voor het eerst heeft Nederland een restitutiecommissie die adviseert over objecten in Nederlandse collecties die in een koloniale context zijn verworven. 'Koloniale' objecten staan, kortom, meer dan ooit in de belangstelling.

Op welke wijze kunnen objecten als 'zwijgende' historische bronnen ons inzicht bieden in de geschiedenis en op welke manier zeggen ze iets over de omgang met de koloniale geschiedenis in Nederland en in de herkomstlanden?

In dit webinar gaat dr. Caroline Drieënhuizen in op dergelijke vragen aan de hand van de vlag van Al-Iskander en Sutan Suleiman’s klewang.

Aanmeldinformatie

Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op woensdag 31 januari om 19.00 uur en is te volgen middels een livestream. Tijdens de sessie kun je vragen stellen via de chatfunctie. Je kunt je aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier* in te vullen. Je ontvangt op dinsdag 30 januari een link om deel te nemen.

Aanmelden is mogelijk tot en met 31 januari. De duur van het webinar is ongeveer 60 minuten.

* Dit formulier is niet meer beschikbaar.

Over de spreker

Dr. Caroline Drieënhuizen is historicus en universitair docent geschiedenis bij de Open Universiteit. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van (koloniaal) Indonesië, materiële cultuur (vooral objecten) en kritische erfgoed- en museumstudies. Haar onderzoek is ontzettend actueel en haar expertise wordt graag gevraagd voor diverse media, bijvoorbeeld in het debat over roofkunst.

Meer cultuurwetenschappen?

In onze introductiecursus Cultuurwetenschappen ga je kennismaken met cultuurwetenschappen en studeren aan de Open Universiteit. Deze cursus gaat over de culturele perspectieven op het klimaatdebat. Caroline Drieënhuizen zal deze cursus in februari 2024 gaan begeleiden.

In de cursus Schimmen van het koloniale verleden wordt gekeken naar de invloed van kolonialisme op hedendaagse samenlevingen en hoe hiermee wordt omgegaan. In de cursus verken je hoe er vanuit verschillende perspectieven naar kolonialisme en de doorwerking daarvan wordt gekeken. Daarna ga je concreet aan de slag met twee casussen; het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn en twee obia-voorwerpen uit het Tropenmuseum. Deze cursus start op 12 februari 2024.

In de cursus Dekolonisatie van erfgoed worden instituties, collecties en tentoonstellingen geanalyseerd en bevraagd; hoe werd en wordt historische kennis georganiseerd, gecategoriseerd en gepresenteerd? Waarom krijgen sommige vormen van kennis en sommige perspectieven op de geschiedenis voorrang boven andere? Wie bepaalt wat er wordt gepresenteerd en gerepresenteerd? Welke stemmen en referentiekaders worden wel en welke worden niet gehoord? Deze cursus start op 12 februari 2024.