null Webinar: Modernisering van het staatsnoodrecht

RW_Webinar_LaurensVanApeldoorn_Staatsnoodrecht_head_large.jpg

Webinar: Modernisering van het staatsnoodrecht

De faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en de Amsterdamse Juridische Vereniging (AJV) organiseren maandelijks gezamenlijk een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar op maandag 7 februari 2022 gaat dr. mr. Laurens van Apeldoorn, universitair docent staatsrecht en rechtstheorie, in op de modernisering van het staatsnoodrecht. Het webinar start om 19.00 uur en is middels een livestream te volgen. U kunt zich nu aanmelden.

Inhoud

Het staatsnoodrecht regelt het handelen van de overheid in noodsituaties. Het biedt de grondslag voor de verschillende noodmaatregelen die door het bestuur kunnen worden ingezet om (dreigende) crises te bezweren. In 2018 heeft de minister van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer namens het kabinet het voornemen geuit om het staatsnoodrecht te moderniseren. In deze webinar bespreekt Laurens van Apeldoorn de stand van zaken, onder meer aan de hand van het onlangs gepubliceerde advies van de Raad van State 'Van noodwet tot crisisrecht' (december 2021) en het WODC-rapport 'Modernisering van het staatsnoodrecht' (december 2021) waarvan hij mede-auteur is.

Aanmeldinformatie

Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op maandag 7 februari om 19.00 uur en is te volgen middels een livestream. Tijdens de sessie kunt u vragen stellen via de chatfunctie. U kunt zich aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt op 7 februari een link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met zondag 6 februari. De duur van het webinar is circa 60 minuten.

Over de spreker

Dr. mr. Laurens van Apeldoorn is universitair docent staatsrecht en rechtstheorie aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek binnen het onderzoekprogramma Transformative effects of globalisation in law spitst zich toe op de interactie tussen internationaal publiekrecht en constitutioneel recht, met bijzondere aandacht voor fundamentele rechten en individuele rechtsbescherming. Hij promoveerde aan de Universiteit van Oxford en behaalde zijn masterdiploma’s in privaatrecht en staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam.