null Waterintoxicaties: levensbedreigende situaties door het drinken van te veel water

MST_Waterintoxicatie_12240_head_large.jpg
Waterintoxicaties: levensbedreigende situaties door het drinken van te veel water
Op dinsdag 14 juni 2016 houdt Raymond Niesink, toxicoloog en universitair hoofddocent binnen het wetenschapsgebied Science van de Open Universiteit, een lezing over 'waterintoxicaties: levensbedreigende situaties door het drinken van te veel water'. In deze lezing gaat Niesink in op het belang van een goede waterhuishouding en de mechanismen die een rol spelen bij het in stand houden van een evenwichtige balans tussen wateropname en afgifte. De nadruk zal liggen op de mechanismen die ten grondslag liggen aan waterintoxicaties bij hardlopers en bij ecstasygebruikers.

Kun je doodgaan door te veel water te drinken?

Zonder water is leven niet mogelijk. Water is essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Ons lichaamsgewicht bestaat, afhankelijk van leeftijd en geslacht, voor 46 tot 75% uit water. Een mens kan langer zonder voedsel dan zonder water. Omdat het lichaam zelf geen water aanmaakt, is het geheel afhankelijk van de inname ervan via drinken en voedsel. Maar de watertoevoer moet voortdurend in evenwicht zijn met de afgifte van water. We weten allemaal dat een tekort aan water kan leiden tot uitdroging. Uitdroging treedt op omdat mensen te weinig vocht opnemen, iets dat bij ouderen nogal eens voorkomt, maar ook na het verlies van te veel vocht, bijvoorbeeld als gevolg van hoge koorts, overgeven, ernstige diarree of heftig transpireren bij extreme hitte. Bij uitdroging verliest iemand meer vocht dan dat hij binnenkrijgt. Minder bekend is dat mensen ook het tegenovergestelde, een watervergiftiging, kunnen oplopen. Een watervergiftiging kan levensbedreigend zijn omdat bij een teveel aan water de cellen in de hersenen en in de longen kunnen opzwellen. Een bekend voorbeeld van watervergiftiging is de marathonloper die veel vocht heeft verloren en daarna extreem veel gaat drinken. Een ander tot de verbeelding sprekend voorbeeld is de ecstasygebruikster waarbij door de ecstasy de waterregulatie in de hersenen is verstoord en die vervolgens te veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Aanmelden en locatie

De lezing vindt plaats in studiecentrum Utrecht van 19.00 - 21:00 uur. Vanaf 18.30 uur wordt u vriendelijk ontvangen met koffie en thee. Graag aanmelden via het mailadres lily.fredrix@ou.nl. Deelname is gratis.

Raymond Niesink

Raymond Niesink is toxicoloog, universitair hoofddocent binnen het wetenschapsgebied Science van de Open Universiteit en senior wetenschappelijk medewerker bij het programma Drug Monitoring and Policy van het Trimbos-instituut.