null Veel overeenkomsten prestatieangst bij seks, sport en podiumkunst

PSY_Faalangst_14306_head_large.jpg
Gezondheid
Veel overeenkomsten prestatieangst bij seks, sport en podiumkunst
Een groot tenniskampioene die in vier achtereenvolgende grandslamfinales verkrampt, blokkeert en verliest. Een wereldberoemde zanger die opeens zijn tekst kwijt is, even wegloopt en niet meer het podium op durft. Iemand die zelfverzekerd lijkt maar in de intimiteit van het bed onzeker wordt en tot niets meer komt. Faalangst. Drempelvrees. Plankenkoorts. Verkramping. Het kan gebeuren op het podium, op het sportveld en bij seks.

Verschillen en overeenkomsten

Al zijn er overduidelijk verschillen tussen seks, sport en podiumkunsten, als het gaat om de rol van angst bij het leveren van prestaties blijken er toch heel wat overeenkomsten te zijn. En dat geldt ook voor de benaderingen van de verschillende psychologische vakgebieden die zich met prestatieangst bij seks, sport en podiumkunsten bezighouden. Er zijn zo veel overeenkomsten, dat die vakgebieden heel wat van elkaar kunnen opsteken. Dat stellen Jacques van Lankveld van de Open Universiteit en David Rowland van de Valparaiso University in Indiana (VS) in het online wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.

Interdisciplinaire dialoog

Voor het artikel hebben ze onderzocht welke modellen voor prestatieangst in de drie afzonderlijke vakgebieden worden gebruikt, welke fysiologische processen en andere factoren een rol spelen bij prestatieangst, wat specifiek is voor een bepaald vakgebied en wat overeenkomt met andere vakgebieden. Ze concluderen dat er zo veel overeenkomsten zijn dat meer interdisciplinaire dialoog en onderzoek is aan te bevelen tussen (psychologische) vakgebieden die zich bezighouden met prestatieangst bij seks, op het toneel en bij sport. Elk vakgebied kan waarschijnlijk veel profijt trekken van de concepten en de vakkennis van de andere vakgebieden, zo betogen Van Lankveld en Rowland.

Artikel

Het artikel 'Anxiety and Performance in Sex, Sport, and Stage: Identifying Common Ground' is te vinden op de vrij toegankelijke site van Frontiers in Psychology.