null Toolbox: In één oogopslag alle geschikte risicotaxatie instrumenten in de vrouwenopvang

PSY_SeksueleUitbuiting_19645_head_large.jpg

Toolbox: In één oogopslag alle geschikte risicotaxatie instrumenten in de vrouwenopvang

Cliënten die hulp en/of opvang krijgen van een vrouwenopvang organisatie, hebben te maken met complexe veiligheidssituaties. De eerste risicoscreening aan de voordeur brengt de acute veiligheidssituatie in beeld. In de eerste zes weken van de opvang of hulp wordt de gehele situatie van alle betrokkenen in beeld gebracht. Medewerkers van de vrouwenopvang hebben hier nu een hulpmiddel bij: de toolbox.

De toolbox komt voort uit het onderzoek 'Goed gereedschap is het halve werk', van bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie Janine Janssen. Het dient als een kapstok om de inzet van verdiepende risicotaxatie instrumenten systematisch te kunnen evalueren en verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op 'wat hebben medewerkers nodig om de instrumenten goed in te kunnen zetten'. In totaal zijn 21 verdiepende instrumenten gebundeld.
De toolbox is voor iedereen vrij toegankelijk.

Ondersteunt zoeken naar juiste instrument

De keuzehulp ondersteunt in het zoeken naar het juiste instrument voor de specifieke informatiebehoefte, bijvoorbeeld digitale veiligheid, psychische klachten of eer gerelateerd geweld. Medewerkers hoeven hierdoor zelf niet op zoek te gaan naar instrumenten en de afweging te maken of deze geschikt is voor hun werk. Voor vrouwenopvang organisaties die nog weinig of nog niet werken met aanvullende risicotaxatie instrumenten verlaagt de toolbox de drempel om de instrumenten (meer) te gaan gebruiken.

Ontwikkeling toolbox

De toolbox is ontwikkeld in opdracht van Valente als branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), door het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties (ViA) van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht, Avans Hogeschool, in samenwerking met de bijzondere leerstoel 'Samenwerken in de Veiligheidszorg'. De leerstoel is een samenwerkingsverband tussen Open Universiteit Heerlen, Avans Hogeschool, Landelijk Expertisecentrum Eer Gerelateerd Geweld van de Nationale Politie en branchevereniging Valente. De toolbox is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bekijk hieronder de Kennisclip Toolbox (youtube.com)