null Tim Steenvoorden ontwikkelt taal die gebruikt kan worden om workflows te beschrijven

INF_Tophat_Tim_Steenvoorden_head_large.jpg
Tim Steenvoorden ontwikkelt taal die gebruikt kan worden om workflows te beschrijven
Op 17 oktober 2022 verdedigt Tim Steenvoorden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn proefschrift getiteld 'TopHat: Task-Oriented Programming with Style'. Tim werkt als universitair docent binnen de vakgroep Informatica, faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit.

Van workflow naar computertoepassing

Overal waar mensen samenwerken, zijn workflows alomtegenwoordig. Bijna elk bedrijf, overheid of instelling heeft een manier nodig om mensen en machines te coördineren, volgens voorgeschreven werkwijzen. Deze werkeenheden om een gemeenschappelijk doel te bereiken, noemen we taken. Er is een bijkomend voordeel van het specificeren van taken, omdat men computerprogramma's kan maken om ons te helpen tijdens de uitvoering van de taak. Maar om dit te kunnen doen, moet de specificatie van de workflow voldoende formeel zijn om er computertoepassingen van te kunnen maken.

Taakgericht programmeren

Taakgericht programmeren (Engels: Task-oriented programming, TOP) probeert de kloof te dichten tussen het getrouw en begrijpelijk modelleren van taken uit de echte wereld en het maken van toepassingen die dergelijke workflows ondersteunen. Het doet dit door de steeds terugkerende programmeeractiviteiten weg te nemen die ontwikkelaars moeten doen bij het maken van gedistribueerde en fouttolerante applicaties met persistente gegevens en interactieve gebruikersinterfaces.

Specificatietaal TopHat

Steenvoorden introduceert in zijn proefschrift TopHat, een formele taal die trouw is aan de kernprincipes van TOP. TopHat kan worden gebruikt als een specificatietaal om workflows te beschrijven. Tegelijkertijd is TopHat volledig wiskundig geformaliseerd. Dit betekent dat we rigoureuze stellingen en eigenschappen over de taal zelf kunnen bewijzen, en ook over de workflows die erin geschreven zijn.

In zijn onderzoek legt Steenvoorden de intuïtie van TopHat vast en beschrijft hij de belangrijkste componenten. Hij definieert de formele taalsyntaxis en gebruikt operationele semantiek om semantische betekenis te geven aan programma's. Het belangrijkste doel van het taalontwerp is om een duidelijk onderscheid te houden tussen basis programmeeruitdrukkingen, taken, en de interactie met eindgebruikers. Dit resulteert in drie duidelijk gescheiden lagen van semantiek, samen met statische observaties op taken.

Op maandag 17 oktober om 12.30 uur verdedigt Tim Steenvoorden zijn proefschrift TopHat: Task-Oriented Programming with Style aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De ceremonie is online te volgen via www.ru.nl/aula/livestream.


Proefschrift: 'TopHat: Task-Oriented Programming with Style'