null Studentendag Rechtswetenschappen

RW_Studentendag_487787078_head_large.jpg

Studentendag Rechtswetenschappen

De faculteit Rechtswetenschappen nodigt je uit voor de studentendag op zaterdag 23 november in Nijmegen. Het belooft een interessante en inspirerende dag te worden met presentaties, workshops, een kennismaking met de Amsterdamse Juridische Vereniging en de uitreiking van de jaarlijkse scriptieprijs Rechtswetenschappen. Omdat we dit jaar ons 40-jarig bestaan vieren hebben we een extra activiteit aan de dag toegevoegd. We gaan namelijk de film 1984 kijken en daarna in discussie over het onderwerp onder leiding van onze hoogleraar Gegevensbescherming en Privacyrecht Anna Berlee. De studentendag is toegankelijk voor bachelor- en masterstudenten Rechtswetenschappen, studenten Schakelzone Recht en alumni. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

Datum, locatie en kosten

Datum: zaterdag 23 november 2024 van 10.30 tot 17.30 uur (inloop vanaf 10.15 uur).
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Kosten: de kosten voor deelname aan deze dag bedragen € 15,00.

Invulling van de dag

De inleiding van de workshops wordt verzorgd door dagvoorzitter dr. mr. D. Venema, universitair docent encyclopedie van het recht. Hij zal het hoofdthema van de Studentendag 'Het recht, de universiteit en de wereld' toelichten.

Vervolgens worden de volgende drie boeiende workshops over uiteenlopende onderwerpen aangeboden.

Workshop 1: De (te) kritische wetenschapper
Hoe kritisch ben je als rechtswetenschapper t.a.v. het functioneren van overheids¬instanties, heb je dit als taak en zo ja, hoe ver mag je daarin gaan? Derk Venema gaat op deze kwesties in aan de hand van zijn eigen ervaringen als gemachtigde in de ‘vergietzaak’ (waar ook een documentaire over gemaakt is), en zijn publicaties over de Raad van State inzake het toeslagen¬schandaal.

Workshop 2: Universiteit en politiek
Hebben universiteiten/faculteiten/wetenschappers, en met name juristen, de taak om in de media, op de campus of in colleges stelling te nemen in (internationale) politieke kwesties, zoals oorlogen, gelijke behandeling, mensenrechten, klimaat, eerlijke handel etc.? Wanneer wel en wanneer niet, en waarom?

Workshop 3: Rechter en politiek
Moeten rechters inspringen als de regering het laat afweten? Wat gebeurde er in zaken als Urgenda, Shell, ING de 'derdelanders'-uitspraken, en de zaak van de Klimaseniorinnen? Is dat 'gewoon' de werking van checks & balances in de trias politica, of meeregeren door een niet-gekozen orgaan? Mogen rechters los van hun werk politieke meningen uiten, of (actief) lid zijn van een politieke partij?

Naast het volgen van interessante workshops, is de studentendag een mooie gelegenheid om in contact te komen met medestudenten en alumni en om gedachten en ervaringen uit te wisselen tijdens de lunch of de afsluitende borrel.

Hieronder vind je het complete programmaoverzicht.

Programma

10.15 - 10.30 uur Inloop/ontvangst

10.30 - 10.45 uur

Welkom en stand van zaken faculteit
prof. dr. mr. Ronald Janse, decaan van de faculteit Rechtswetenschappen

10.45 - 11.00 uur Inleiding workshops
dr. mr. D. Venema, universitair docent encyclopedie van het recht
11.00 - 12.15 uur

Workshopronde

Keuze uit de volgende workshops:
1. De (te) kritische wetenschapper - Derk Venema (Open Universiteit)
2. Universiteit en politiek - Ronald Tinnevelt (Radboud Universiteit)
3. Rechter en politiek - Arie-Jan Kwak (Universiteit Leiden)

12.15 - 13.15 uur Lunch
13.15 - 13.20 uur

AJV studievereniging stelt zich voor

13.20 - 13.35 uur Uitreiking scriptieprijs
prof. dr. mr. Wilma Dreissen, hoogleraar straf- en strafprocesrecht
13.35 - 15.30 uur Filmvertoning 1984
prof. mr. Anna Berlee, hoogleraar Gegevensbescherming en privacyrecht
15.30 - 15.45 uur Korte pauze
15.45 - 16.30 uur Paneldiscussie
prof. mr. Anna Berlee
16.30 - 17.30 uur Borrel

Aanmelden

De studentendag is toegankelijk voor bachelor- en masterstudenten Rechtswetenschappen, studenten Schakelzone Recht en alumni. Je kunt je aanmelden door het invullen van het aanmeldformulier. Aanmelden is mogelijk tot en met 15 november 2024.

Studieadvies

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om te studeren of om je studie te combineren met een baan. Kun je hulp gebruiken bij het maken of aanpassen van een studieplanning? Heb je vragen over vrijstellingen of toelating? Twijfel je of je civiel effect kunt behalen? Dan kun je als bachelor- of masterstudent Rechtsgeleerdheid terecht bij onze studieadviseurs door te mailen naar studieadvies.rechten@ou.nl. Als Schakelzonestudent kun je mailen naar bureauschakelzone@ou.nl.