null Studentendag Rechtswetenschappen

RW_Studentendag_487787078_head_large.jpg

Studentendag Rechtswetenschappen

De faculteit Rechtswetenschappen nodigt je uit voor de studentendag op zaterdag 25 november 2023 in Utrecht. Het belooft een interessante en inspirerende dag te worden met presentaties, workshops, een kennismaking met de Amsterdamse Juridische Vereniging en de uitreiking van de jaarlijkse scriptieprijs Rechtswetenschappen. De studentendag is toegankelijk voor bachelor- en masterstudenten Rechtswetenschappen, studenten Schakelzone Recht en alumni. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

Invulling van de dag

De keynote wordt verzorgd door Jac Rinkes, hoogleraar Privaatrecht aan de Open Universiteit. Hij zal ingaan op wat de komst van Artificial Intelligence (AI) voor het contractenrecht betekent. Vervolgens worden vier boeiende workshops over uiteenlopende onderwerpen aangeboden, waarvan je er twee kunt kiezen om te volgen.

Bij de eerste workshop, 'Valkuilen bij het contracteren langs elektronische weg', gaat mr. dr. Sonja Kruisinga in op het gebruik van digitale communicatie bij het sluiten van grote, internationale contracten en de valkuilen daarbij.

Tijdens de tweede workshop, 'Algemene voorwaarden bij digitale overeenkomsten', bespreekt mr. Goos de Bie verschillende manieren die diverse typen digitale overeenkomsten hebben om de algemene voorwaarden te verstrekken.

In de derde workshop, 'Boilerplates: veelvoorkomende bedingen in b2b-contracten', bespreekt prof. mr. dr. Edwin van Wechem hoe boilerplate-clausules in b2b-contracten de contractuele verhoudingen kunnen beïnvloeden en geeft hij aan wat de indicatoren zijn om deze clausules te behouden, te verwijderen of aan te passen.

Tijdens de vierde workshop, Elektronische verzekeringspolis en elektronische mededelingen aan en door een verzekeraar, bespreekt prof. mr. drs. Marc Hendrikse de juridische knelpunten van E-verzekeren in de praktijk, dat sinds de invoering van titel 7.17 BW (nieuw Verzekeringsrecht) juridisch gezien mogelijk is.

Naast het volgen van interessante workshops, is de studentendag een mooie gelegenheid om in contact te komen met medestudenten en alumni en om gedachten en ervaringen uit te wisselen tijdens de lunch of de afsluitende borrel.

Programma

10.15 - 10.45 uur Ontvangst met koffie en thee

10.45 - 11.00 uur

Opening door prof. dr. mr. Ronald Janse, decaan van de faculteit Rechtswetenschappen

11.00 - 11.45 uur Keynote
Hoogleraar Privaatrecht Jac Rinkes gaat in op het contractenrecht: dat het is gebaseerd op een eeuwenoude ontwikkeling van rechtsbeginselen en wat de komst van AI voor het contractenrecht betekent 
11.45 - 12.45 uur

Parallelle workshops

Workshop 1
Valkuilen bij het contracteren langs elektronische weg
prof. mr. dr. Sonja Kruisinga

Workshop 2
Algemene voorwaarden bij digitale overeenkomsten
mr. Goos de Bie

12.45 – 13.45 uur Lunch
13.45 - 14.45 uur

Parallelle workshops

Workshop 3
Boilerplates: veelvoorkomende bedingen in b2b-contracten 
prof. mr. dr. Edwin van Wechem

Workshop 4
Elektronische verzekeringspolis en elektronische mededelingen aan en door een verzekeraar 
prof. mr. drs. Marc Hendrikse

14.45 - 15.00 uur Stand van zaken faculteit door prof. dr. mr. Ronald Janse
15.00 - 15.10 uur De Amsterdamse Juridische Vereniging (AJV - vereniging van rechtenstudenten en alumni van de Open Universiteit) stelt zich voor
15.10 - 15.30 uur Uitreiking scriptieprijs en plenaire afsluiting door prof. dr. mr. Wilma Dreissen
15.30 - 17.00 uur Borrel

 

Workshops

Workshop 1: Valkuilen bij het contracteren langs elektronische weg
Het gebruik van digitale communicatie is niet meer weg te denken bij het sluiten van grote, internationale contracten. Vanuit juridisch perspectief bestaan hierbij de nodige valkuilen. Zo is het eenvoudig om alle eerdere versies van een contract (digitaal) op te slaan. Mogen deze een rol spelen bij de uitleg van de tekst van het contract? Veel contractspartijen hanteren algemene voorwaarden. Kan een onderneming in de onderhandelingen volstaan met een verwijzing naar een website waarop de algemene voorwaarden te vinden zijn? Is dat voldoende om later in een juridische procedure een beroep te kunnen doen op een bepaling uit deze algemene voorwaarden? Al deze (en andere) vragen komen aan de orde tijdens deze workshop.

Workshop 2: Algemene voorwaarden bij digitale overeenkomsten
Verschillende typen digitale overeenkomsten hebben verschillende manieren om de algemene voorwaarden te verstrekken. Van het lichte regime uit de dienstenrichtlijn tot het zwaardere regime uit de richtlijn financiële diensten op afstand. Deze workshop licht deze verschillende wijzen nader toe.

Workshop 3: Boilerplates: veelvoorkomende bedingen in b2b-contracten
Tijdens deze workshop wordt ingegaan op clausules in commerciële contracten die standaard in dat type contracten voorkomen: de zogenaamde 'boilerplates'. Deze boilerplate-clausules, zoals de entire agreement clause, de NOM-clausule (no oral modification clause), de survival clause en de NDA-clausule (non-disclosure clause), worden door partijen en hun juristen slechts zelden ter discussie gesteld. Ze staan namelijk bijna altijd in de (eerdere) contracten die partijen onder ogen hebben gehad. Het lijkt alsof deze clausules er standaard bij horen en al definitief zijn 'uitgedacht'. Tijdens de workshop zal de docent aangeven dat het gebruik van dergelijke clausules de contractuele verhoudingen meer kan beïnvloeden dan partijen zich wellicht bewust zijn en zal hij aangeven wat de indicatoren zijn om deze clausules te laten staan, te schrappen of aan te passen. Natuurlijk naar gelang de positie van de betreffende partijen. 

Workshop 4: Elektronische verzekeringspolis en elektronische mededelingen aan en door een verzekeraar
Sinds 1 januari 2006 - invoering titel 7.17 BW (nieuw Verzekeringsrecht) - is E-verzekeren juridisch gezien ook een volwaardige optie. Maar er blijven juridische knelpunten in de praktijk. Deze workshop gaat in op deze knelpunten.

Datum, locatie en kosten

De studentendag vindt plaats op zaterdag 25 november 2023 van 10.15 tot 17.30 uur (het inhoudelijke gedeelte duurt tot 15.30 uur) in het Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA in Utrecht. De kosten voor deelname aan deze dag bedragen €15,00.

Aanmelden

De studentendag is toegankelijk voor bachelor- en masterstudenten Rechtswetenschappen, studenten Schakelzone Recht en alumni. Je kunt je aanmelden door het invullen van het aanmeldformulier. Aanmelden is mogelijk tot en met 18 november 2023.

Graag tot ziens op zaterdag 25 november in Utrecht!

Studieadvies

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om te studeren of om je studie te combineren met een baan. Kun je hulp gebruiken bij het maken of aanpassen van een studieplanning? Heb je vragen over vrijstellingen of toelating? Twijfel je of je civiel effect kunt behalen? Dan kun je als bachelor- of masterstudent Rechtsgeleerdheid terecht bij onze studieadviseurs door te mailen naar studieadvies.rechten@ou.nl. Als Schakelzonestudent kun je mailen naar bureauschakelzone@ou.nl.