ALG_Samenwerking_11355_head_large.jpg
Samenwerking
Zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek zoeken we de samenwerking met overheden, instellingen en bedrijven. Een aantal voorbeelden:

Nationaal Programma Heerlen-Noord

Wie nu opgroeit in Heerlen-Noord (55.000 inwoners) heeft gemiddeld veel minder kansen op een goed inkomen, een fatsoenlijke woning of om langer gezond te blijven dan in de rest van Nederland. In het Nationaal Programma Heerlen-Noord werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties 25 jaar lang samen aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord. Zodat het voor de levenskansen en gezondheid van de volgende generaties niet uitmaakt of je in Heerlen-Noord of ergens anders in Nederland geboren wordt. Het project streeft dan ook naar gelijke kansen voor iedereen. Een aantal concrete projecten waar de faculteit aan werkt:

  • Mobilisatiestrategie arbeidsdeelname
    Heerlen-Noord telt relatief veel inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente heeft al meerdere initiatieven opgezet om hier verandering in te brengen. De Open Universiteit gaat onderzoeken wat de deelnemers getriggerd heeft om wél werk te maken van werk.
    - Contactpersonen: Joris van Ruijsseveldt en Nicole Hoefsmit
     
  • VERLICHT
    VERLICHT staat voor een Visie voor een Evidence-based, Regionaal, Longitudinaal, Interdisciplinair, op Complexe systemen gebaseerd Heerlen-Noord Traject. Het project monitort het Nationaal Programma Heerlen-Noord en brengt in kaart wat de werkingsmechanismen zijn van de activiteiten die plaatsvinden in Heerlen-Noord, zodat kennis wordt gedeeld en de werkingsmechanismen die optimaal kunnen worden ingezet. 
    - Contactpersonen bij Psychologie: Ivonne Lipsch, Gjalt-Jorn Peters
    - Contactpersonen bij Bètawetenschappen: Hessel Poelman, Lloyd Routledge
     
  • Preventie met Gezag
    Wie opgroeit in Heerlen-Noord heeft gemiddeld veel minder kans om gezond en gelukkig oud te worden. Door armoede, sociale problematiek en andere factoren lopen jongeren in Heerlen-Noord een groter risico om in aanraking te komen met criminaliteit. Het programma Preventie met Gezag (PMG) is begin 2023 gestart om daar verandering in te brengen en richt zich op het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of daarin verder afglijden.
    Zie ook: Ongelijke kansen in achsterstandswijken aanpakken
    - Contactpersoon bij de faculteit Psychologie: Evelyn Heynen
    - Contactpersoon bij de faculteit Cultuurwetenschappen: Gemma Blok
    - Contactpersonen bij de faculteit Rechstwetenschappen: Emile Kolthoff en Janine Janssen
     
  • Adoptie apps onder burgers met een lage sociaal-economische-positie 
    De samenleving wordt steeds digitaler: steeds meer informatie, communicatie en ondersteuning verloopt online. Maar niet iedereen kan daar even goed gebruik van maken. Dit geldt vooral voor mensen zonder mobiele communicatiemiddelen, internettoegang en of digitale vaardigheden. Vaak zijn dat mensen met een lage sociaal-economische positie (SEP). Het risico is dat hierdoor de toegankelijkheid van informatie en diensten afneemt en daarmee bestaande sociaal-economische (gezondheids)verschillen toenemen. Om dit te voorkomen voert promovenda Tessi Hengst een reeks van studies uit, waaronder een studie in Heerlen-Noord en Kerkrade. In die studie brengt ze in kaart wat de factoren zijn die ertoe bijdragen dat mensen met een lage SEP al dan niet gebruik willen/gaan maken van apps voor gezondheid, welzijn en veiligheid. Ze heeft ook geïnventariseerd welke ondersteuning gewenst is bij het gebruik van dergelijke apps. In het onderzoek zijn zowel burgers (n=11) als stakeholders (n=11) geïnterviewd.
    Lees ook The facilitators and barriers of mHealth adoption and use among people with a low socioeconomic position: A scoping review
    - Contactpersoon bij de faculteit Psychologie: Tessi Hengst

Brightlands Smart Services Campus

Brightlands Smart Services Campus is een strategische partner in het ELSA Armoede en Schulden Lab, waarin we samenwerken met de faculteit Management.

TNO

Naar een veilige en veerkrachtige stad: studie van de dynamiek van politie-omstander-conflicten met behulp van geavanceerde technologieën
In dit project werken we samen met de faculteiten Rechtswetenschappen, Bètawetenschappen, Managementwetenschappen, NSCR en TNO
Contactpersoon: Marly van Bruchem

Woningcorporaties

In het project MAI-HOME werken we onder andere samen met vijf woningcorporaties in Nederland en Vlaanderen. Het project streeft ernaar om met behulp van Artificiële Intelligentie energiearmoede tegen te gaan en een optimale CO2-emissiereductie in woningen te bereiken.

Parnassia groep

Samen met Parnassia Groep, een grote aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in West-Nederland, zetten we een online Klinische werkplaats op. Daarin worden online vormen van geestelijke gezondheidszorg (e-mental health) ontwikkelen, aanbieden en wetenschappelijk evalueren.

Fit.nl

Podcasts
Fit.nl podcast: Is eenzaamheid schadelijker dan roken?
met prof. dr. Lilian Lechner
Fit.nl podcast: Hoe pas je motiverende gespreksvoering toe?
met onderzoeker dr. Trijntje Vollink

Zuyderland Medisch Centrum

Onderzoek gedaan naar o.a. digitale vaardigheden van patiënten en zorgprofessionals, toegankelijkheid en gebruik van eHealth bij zelfmanagement voor COPD en eenzaamheid.
Contactpersonen: Tessi Hengst, Viviane Thewissen, Joris van Ruysseveldt

Coöperatie KenVaK

Zes hogescholen bundelen hun onderzoek op het gebied van vaktherapieën tegen psychische klachten in de Coöperatie KenVaK. KenVaK staat voor Kennisontwikkeling vaktherapieën. Bij KenVaK zijn circa 25 onderzoekers aangesloten die onder meer een gezamenlijk onderzoeksprogramma gaan uitvoeren.

Rino Zuyd

De Open Universiteit heeft een langdurige samenwerking met opleidingsinstituut Rino Zuyd.
Contactpersoon: prof. dr. Brechje Dandachi-Fitzgerald, Susan van Hooren

GGD

Onderzoek naar leefstijl en welzijn bij mbo-leerlingen.

 

Onderwijssamenwerkingen

Naast samenwerkingen op het gebied van onderzoek, werkt de faculteit ook met andere partijen samen op het gebied van onderwijs. Bijvoorbeeld

  • Nederlands instituut van psychologen (NIP)
    De faculteit Psychologie is door het Nederlands instituut van psychologen (NIP) gemandateerd om aan afgestudeerde studenten psychologie de Basisaantekening Psychodiagnostiek af te geven. Studenten die tijdens hun universitaire studie psychologie niet in de gelegenheid waren de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) te behalen, kunnen dit alsnog doen via een individueel traject bij de Open Universiteit.
    Meer informatie
  • Erasmus Universiteit Rotterdam
    Onze faculteit biedt een pre-master aan voor studenten van Nederlandse universiteiten die willen instromen in de masteropleiding psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De pre-master biedt bij Erasmus toegang tot de specialisaties Positieve organisatiepsychologie of Psychologie van Leren en Presteren.
  • Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG)
    Vierdejaarsstudenten van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) kunnen een academische minor psychologie volgen die is opgezet in samenwerking met de opleiding psychologie van de Open Universiteit. Zij volgen een speciaal op hen afgestemd intensief minorprogramma waarmee ze voorsorteren op de premaster Gezondheidspsychologie of de premaster Levenslooppsychologie.