null Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg van start

OW_Praktijkopleiders_22585_head_large.jpg

Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg van start

Het Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg (SNEL) is een initiatief van een aantal succesvolle Limburgse publiek-private samenwerkingen (PPS’en). Met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaan zij hun activiteiten uitbouwen en met elkaar verbinden om zo een grotere bijdrage te leveren aan de ontwikkeling in Limburg. Dat doen ze samen met een aantal partners waaronder de Open Universiteit.

Nationaal Groeifonds

In Limburg zijn al meerdere publiek-private samenwerkingen (PPS’en) actief én succesvol. Een aantal daarvan hebben elkaar opgezocht en onder de noemer SNEL (Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg) een projectvoorstel ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van EZK heeft het voorstel goedgekeurd en SNEL aangewezen als één van de 15 consortia in Nederland rond het thema 'opschalen van verduurzaamde privaat-publieke samenwerking in het beroepsonderwijs'. Met de goedkeuring van dit voorstel krijgt SNEL toegang tot 125 miljoen euro van in totaal 212 miljoen euro (later toegekend).

Drie inhoudelijke speerpunten

Inhoudelijk focust SNEL op:

  • Verduurzaming: circulaire transitie van materialen, grondstoffen en processen in de procesindustrie, gebouwde en agro-food omgeving
  • Digitalisering: als versneller van de transities door middel van inzet van Artificial Intelligence, innovatieve digitaliseringsoplossingen en big data (binnen MKB en onderwijs)
  • Innovatie: van materialen en processen van en voor de beroepspraktijk en in het onderwijs

Uitbouwen, verbinden, impact realiseren

Leadpartner is Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) op de Brightlands Chemelot Campus. Andere betrokken PPS’en zijn het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg (CIVIL), Gebouwde Omgeving Limburg (GOL) en Brightlands Smart Services Campus. Met SNEL zetten zij een volgende stap om deze succesvolle PPS’en uit te bouwen en geografisch en inhoudelijk met elkaar te verbinden. Dit met als doel om gezamenlijk een nog veel grotere impact te realiseren.

Samenwerking (beroeps-)onderwijs

Om dit doel te bereiken werken de PPS’en samen met Brightlands Campus Greenport Venlo, Bouwmensen Limburg, Gilde Opleidingen, IW ZUID-Oost, Leo Loopbaan, Open Universiteit, Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML), Stadslabs Sittard-Geleen, VISTA college en Zuyd Hogeschool. Daarnaast heeft het project adhesiebetuigingen gekregen van respectievelijk de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen en werkgeversorganisaties in de regio.

Rol van de Open Universiteit

Binnen SNEL richt de Open Universiteit zich op het 'aanpalende onderzoek en kennisdisseminatie'. Een promovendus gaat zich bezig houden met het opstellen van governance modellen voor de effectieve opschaling van ecosystemen en het meetbaar maken van de effectiviteit van ecosystemen over de tijd. In eerste instantie richt hij zich op modellen voor de regionale ecosystemen hier in Limburg (de campussen). Uiteindelijk is het de bedoeling om de 'lessons learned' ook landelijk te gaan uitrollen.