null ROCK: Open Science en kwalitatief onderzoek

INF_INTUITESTBEDS2019_11472_head_large.jpg

ROCK: Open Science en kwalitatief onderzoek

Bij kwalitatief onderzoek ligt het niet onmiddellijk voor de hand hoe je dat kunt uitvoeren volgens de principes van open science. Zo is de meest gebruikte software geen open software. Transparantie is dus niet vanzelfsprekend: andere onderzoekers kunnen niet zien hoe data zijn gecodeerd, tenzij ze toegang hebben tot dezelfde - dure - software. Het Open Science Fund van NWO heeft Gjalt-Jorn Peters een subsidie toegekend om een stap te maken naar een open standaard voor kwalitatief onderzoek.

Werken met de Reproducible Open Coding Kit

Het project Enabling Open Science in Qualitative Research heeft als startpunt de ROCK, de Reproducible Open Coding Kit. Dit is een door Gjalt-Jorn Peters (Open Universiteit) en Szilvia Zörgö (Universiteit Maastricht) ontwikkelde standaard om gecodeerde kwalitatieve data goed toegankelijk te maken in platte tekstbestanden. Die standaard, de ROCK, is bovendien geïmplementeerd in R, open software voor wetenschappelijk onderzoek. Eerder wonnen Peters en Zörgö een Open Science Award voor deze codeermethode. Met de ROCK is het mogelijk om te innoveren in kwalitatief onderzoek. Zo hebben de onderzoekers met ROCK de Qualitative Network Approach (QNA) ontwikkeld, een innovatieve manier om kwalitatief onderzoek te doen. QNA gebruiken ze bijvoorbeeld in het VERLICHT project - een project van de Open Universiteit dat de initiatieven in Heerlen-Noord monitort, en in het QUEST-project van de Universiteit Maastricht.

Softwarepakketten en lesmateriaal

Met de grant van Open Science Fund kunnen zij de ROCK standaard uitgebreid beschrijven, uitwisseling met bestanden van betaalde software mogelijk maken, en een gebruikersvriendelijke interface voor de ROCK ontwikkelen. De onderzoekers gaan met de subsidie instrumenten ontwikkelen waarmee onderzoekers kunnen (leren) werken volgens deze standaardwerkwijze. Meer specifiek gaan ze de Reproducible Open Coding Kit consolideren en twee softwarepakketten ontwikkelen om ermee te werken: een R-pakket en een grafische interface. Tot slot zullen zij open toegankelijke onderwijsmaterialen maken om te leren werken met ROCK en de softwarepakketten.

Open Science Fonds

Het Open Science Fund ondersteunt projecten die zich richten op het implementeren en stimuleren van open science. Met dit fonds wil NWO een stap voorwaarts zetten om de manier waarop onderzoekers in Nederland worden erkend en gewaardeerd, te veranderen.

Bezoek ook de ROCK projectsite.