null Gegevensbescherming en nieuwe technologieën

Gegevensbescherming en nieuwe technologieën

  • Rechtswetenschappen
  • RM4903
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Hoewel de inzet van technologie als rode draad door de master loopt en, met name de juridische gevolgen daarvan, in alle vakken aan bod komt, wordt in samenwerking met de faculteit Bètawetenschappen (in het bijzonder Informatica) een zelfstandige cursus aangeboden op het gebied van nieuwe technologieën en hun doorwerking in het gegevensbeschermingsrecht. De razendsnelle ontwikkeling van nieuwe en bestaande informatietechnologieën, zoals artificiële intelligentie, algoritmen en blockchaintechnologie, vormen (nieuwe) uitdagingen voor het gegevensbeschermingsrecht. Deze nieuwe technieken en hun uitdagingen staan centraal in deze cursus. Het doel van de cursus is niet dat juristen zelf deze (complexe) technologieën beheersen, maar dat zij zodanig veel kennis op hebben gedaan, dat ze de juridische implicaties die verbonden kunnen zijn aan de inzet van deze (nieuwe) technologieën herkennen c.q. dat zij aan technici de juiste vragen kunnen stellen om die implicaties scherp in beeld te krijgen.

Een globale indeling van de verschillende onderwerpen is als volgt:
- Algoritmiek
- AI & Transparantie
- Profileren en geautomatiseerde besluitvorming
- Security
- Cryptografie
- Authenticatie en biometrie
- The cloud
- Blockchaintechnologie
- Privacy Enhancing Technologies (PETS)

Leerdoelen
Na het volgen van de cursus:
- heb je (basis)kennis van algoritmes en de wijze waarop verschillende vormen van algoritmes mogelijk het gegevensbeschermingsrecht raken en ben je in staat deze knelpunten te herkennen in een concrete situatie en daarop toe te passen;
- heb je (basis)kennis van, alsmede basaal inzicht in AI-technologie en ben je in staat de juridische gevolgen in relatie tot het gegevensbeschermingsrecht van de inzet daarvan te kwalificeren en toe te passen in een concrete situatie;
- heb je (basis)kennis van, alsmede basaal inzicht in blockchaintechnologie en ben je in staat de juridische gevolgen van de inzet daarvan in relatie tot het gegevensbeschermingsrecht toe te lichten en toe te passen in een concrete situatie;
- heb je (basis)kennis van, alsmede basaal inzicht in verschillende verschijningsvormen van autonome systemen en biometrische herkenning en ben je in staat deze te herkennen in een concrete situatie alsmede de mogelijke knelpunten en kansen voor de inzet daarvan in relatie tot het gegevensbeschermingsrecht uit te leggen en toe te passen in een concrete situatie;
- heb je kennis van, alsmede basaal inzicht in verschillende privacy enhancing technologies en ben je in staat het belang van de inzet van dergelijke technologieën in relatie tot het gegevensbeschermingsrecht uit te leggen en mogelijke knelpunten en kansen voor de inzet daarvan in relatie tot het gegevensbeschermingsrecht te herkennen en toe te passen in een concrete situatie;
- ben je in staat wetgeving en relevante jurisprudentie te interpreteren en toe te passen in concrete situaties met betrekking tot de inzet van nieuwe technologieën;
- ben je in staat mogelijke gegevensbeschermingsrechtelijke knelpunten bij de inzet van een nieuwe technologie zodanig te herkennen, dat je aan een informatietechnicus gerichte vragen kan stellen om tot een gedegen juridische kwalificatie van de desbetreffende technologie te komen;
- ben je in staat (complexe) technische toepassingen te kwalificeren in termen van de AVG en de UAVG.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus maakt onderdeel uit van de masteropleiding Gegevensbescherming en Privacyrecht. Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot deze masteropleiding.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op bachelorniveau van materieel en formeel privaatrecht, materieel en formeel strafrecht, bestuursrecht, constitutioneel recht en Europees recht en daarnaast wordt van je verwacht dat je de cursussen Beginselen van het gegevensbeschermingsrecht in Europeesrechtelijk perspectief en Rechten van betrokkenen, handhaving en toezicht op de naleving van het gegevensbeschermingsrecht hebt gevolgd.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoudelijke vragen kunt u het gehele jaar aan de docenten stellen.

Begeleidingsplan:
- Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, boekdelen, zelfgeproduceerde kennisclips en online video’s, allemaal toegankelijk via de cursussite.
- Er zijn drie hybride Q&A sessies die in persoon op het studiecentrum Amsterdam en online via een digitale klas te volgen zijn. Hierin worden vragen van studenten beantwoord.
- Omdat het voor sommige technologieën handig is hiermee zelf te oefenen – al is het maar op basaal niveau –, wordt ook gebruikgemaakt van oefenomgevingen (buiten de digitale leeromgeving), denk aan interactieve websites of uitleg van blockchaintechnologie aan de hand van een interactieve demo.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

06-02-2025 14:00, 24-04-2025 19:00, 25-08-2025 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Alle informatie is via links in de digitale leeromgeving te vinden. Het gaat om informatie beschikbaar in openbare bronnen of (online) bronnen die toegankelijk zijn voor Open Universiteit-studenten. Waar gebruik wordt gemaakt van bronnen die niet (gemakkelijk) toegankelijk zijn voor onze studenten, worden deze opgenomen in een reader.

Mediagebruik

- Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, boekdelen, zelfgeproduceerde kennisclips en online video’s, allemaal toegankelijk via de cursussite.
- Er zijn drie hybride Q&A-sessies die in persoon op het studiecentrum Amsterdam en online via een virtuele klas te volgen zijn. Hierin worden vragen van studenten beantwoord. Deze vinden typisch plaats in de week voorafgaand aan een tentamenkans.
- Omdat het voor sommige technologieën handig is hiermee zelf te oefenen – al is het maar op basaal niveau –, wordt ook gebruikgemaakt van oefenomgevingen (buiten de digitale leeromgeving), denk aan interactieve websites of uitleg van blockchaintechnologie aan de hand van een interactieve demo.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.