null Europees mededingingsrecht

Europees mededingingsrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RM1113
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Onvervalste concurrentievoorwaarden worden niet alleen bereikt door harmonisatie van nationale regels, maar ook door de mededingingsregels. In deze cursus word je geholpen je weg te vinden via de grondbeginselen en het doel van Europees mededingingsrecht. Doel van deze cursus is dat je inzicht krijgt in de werking van Europees mededingingsrecht. Je vergaart kennis van de beginselen van mededinging als economisch fenomeen en krijgt inzicht in de werking van het kartelverbod en het verbod van misbruik van een machtspositie. Daarnaast komt de werking van concentratiecontrole aan de orde. Ook krijg je inzicht in het overheidsingrijpen in de mededinging en in publieke ondernemingen. Je kunt de kennis en het inzicht toepassen op casusposities. Tevens schrijf je een essay over een uitspraak of dilemma van Europees mededingingsrecht.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op bachelorniveau van Europees recht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Startbijeenkomst in november en standaardbegeleiding met virtuele klassen, colleges, en videocolleges.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 27-08-2024 14:00, 06-02-2025 19:00, 24-04-2025 14:00, 26-08-2025 14:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een leerboek en een digitale leeromgeving.
Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar het elektronisch studiemateriaal en de bij de cursus behorende instructies.