null Organisatiecriminaliteit en georganiseerde criminaliteit

Organisatiecriminaliteit en georganiseerde criminaliteit

  • Rechtswetenschappen
  • RM0123
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In deze cursus leer je de verschillende vormen van organisatiecriminaliteit en georganiseerde criminaliteit te plaatsen binnen het criminologische en strafrechtelijke domein. Deze cursus valt uiteen in twee delen. Het eerste deel richt zich op organisatiecriminaliteit vanuit een criminologisch perspectief. We besteden aandacht aan definities en de historie van het begrip organisatiecriminaliteit of White Collar Crime, en twee verschillende benaderingen worden bekeken: de dadergerichte benadering en de delictgerichte benadering. Gelegenheden voor en oorzaken en preventie van organisatiecriminaliteit worden besproken. Ook gaan we in op state crime & supranational crime.
Met de leereenheid over georganiseerde criminaliteit, ondermijning en corruptiebestrijding maken we de overgang naar het tweede deel, dat zich richt op de aanpak van georganiseerde criminaliteit en wel vanuit een strafrechtelijk perspectief. Het onderscheid met traditionele criminaliteit wordt uitgelegd. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn corruptiebestrijding ter waarborging van een integere overheid en het instrumentarium om de georganiseerde misdaad strafrechtelijk aan te pakken. Bij dat instrumentarium ligt de focus op de strafbaarstellingen van deelneming aan criminele organisaties en witwassen, en op de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Deze cursus maakt deel uit van het gebonden keuzedeel van de afstudeerrichting Strafrecht, maar kan ook als keuzecursus gevolgd worden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de criminologie op het niveau van de cursus Inleiding criminologie óf De veilige stad en bovendien een goede kennis van de Engelse taal.

Begeleidingsvorm

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: inhoudelijke vragen kun je stellen aan de docent. Daarnaast worden een aantal virtuele klassen en een video college aangeboden. De begeleiding vindt plaats in het tweede kwartiel.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten

Kwartiel 4 - begeleiders: dhr.prof.mr.dr. D. Abels en mw.prof.dr. J. Janssen
1. di 13-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 1 / mw. J. Janssen
2. di 20-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 2 / mw. J. Janssen
3. di 27-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 3 / mw. J. Janssen
4. di 03-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 4 / dhr. D. Abels
5. di 17-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 5 / dhr. D. Abels
6. di 01-07-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 6 / dhr. D. Abels

Docenten

Tentamenvorm

Tentamenvorm is nog niet bekend.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.