null Togapracticum

Togapracticum

  • Rechtswetenschappen
  • RB9912
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen


Inhoud

Het Togapracticum is opgebouwd uit vier delen.
Deel 1 van het practicum is het schriftelijk gedeelte van de integratieopdracht. Hierbij moet je laten zien dat je twee casus vanuit verschillende rechtsgebieden kunt analyseren. Een grondige bestudering met raadpleging van literatuur en jurisprudentie is daarvoor noodzakelijk. De juridisch inhoudelijke uitwerking van de opdracht bij deze twee casus wordt door vakinhoudelijke deskundigen beoordeeld en vormt de schriftelijke toets van de cursus. Pas wanneer je geslaagd bent voor dit schriftelijk gedeelte van de cursus, word je toegelaten tot het tweede deel van de cursus. Voor alle opdrachten moet een cijfer hoger dan een 5,5 zijn behaald. Indien je voor één of twee van de opdrachten een onvoldoende behaalt, krijg je een week de tijd om alsnog een voldoende te halen.
Deel 2 bestaat uit het zelfstandig bestuderen van het theorieboek Juridisch presenteren. Je leert daarbij hoe je je volgens een gestructureerde methode op een pleidooi kunt voorbereiden. Ook moet je twee online colleges bestuderen die daarbij helpen.
Deel 3 is erop gericht je pleitvaardigheden te vergroten. Bij dit oefenen staat het samenwerken met medestudenten centraal. Je gaat virtueel stagelopen bij een virtueel advocatenkantoor. In de bijbehorende PV-tool leer je de criteria voor een goede juridische presentatie, zie je voorbeelden van slechte en goede presentaties voor deze criteria en ga je zelf aan de slag met het verzorgen van een juridische presentatie. De presentaties die je uploadt worden voorzien van feedback door een aantal medestudenten en eenmaal door de docent, waarna je je presentatie kunt aanscherpen en een nieuwe versie uploadt die opnieuw wordt beoordeeld. Op deze wijze word je voorbereid op je presentatie tijdens de slotbijeenkomst.
Deel 4 is de slotbijeenkomst waar je op basis van een door jou uitgewerkte pleitnotitie een pleidooi ten gehore moet brengen en je wederpartij van repliek of dupliek moet dienen. Je mondelinge presentatie is van invloed op je eindcijfer. De openbare slotbijeenkomst vindt plaats in Heerlen en vormt de afsluiting van dit practicum en van je bachelorstudie.

Ingangseisen

Voor het Togapracticum kan niet ingeschreven worden voordat ten minste 140 studiepunten van de bacheloropleiding zijn behaald, waarbij in ieder geval de volgende cursussen met goed gevolg dienen te zijn afgerond en/of voor de volgende cursussen dient te zijn ingeschreven: Overeenkomstenrecht, Aansprakelijkheidsrecht, Goederenrecht, Burgerlijk procesrecht, Bestuursrecht I, Bestuursrecht II, Formeel strafrecht en Materieel strafrecht.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 1 september 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 11 augustus 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 11 augustus 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 augustus 2024.

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.


Studenten moeten in fase 1 van het Togapracticum in twee rechtsgebieden een casus analyseren. Studenten moeten daartoe verdeeld worden over twee van de drie rechtsgebieden (bestuursrecht, privaatrecht en strafrecht). Uiterlijk tien dagen voordat het Togapracticum van start gaat kun je via een mail aan de examinator (astrid.jordaans@ou.nl) twee voorkeuren voor een rechtsgebied opgeven, waarbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Studenten die zich niet melden, worden verdeeld over de rechtsgebieden zonder dat rekening kan worden gehouden met hun voorkeur.

Een vast onderdeel van deze cursus is het begeleidingstraject dat tweemaal per jaar wordt aangeboden en twee kwartielen beslaat. We willen je erop wijzen dat deze cursus, die de afsluiting vormt van de bachelorfase, anders is opgezet dan de meeste cursussen. Omdat veel wordt samengewerkt met medestudenten, moeten alle opdrachten volgens een strak tijdschema worden gemaakt. De oefenfase voor deze cursus bestaat uit een virtuele stage op een virtueel advocatenkantoor en het zelf oefenen met juridische presentaties.

Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de cursussen Integratiepracticum (RB9902) en Pleiten voor juristen (R47311). Dit betekent dat ze wegens inhoudelijke overlap niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Voor het Togapracticum wordt voorkennis verondersteld van de cursussen Overeenkomstenrecht, Aansprakelijkheidsrecht, Goederenrecht, Burgerlijk procesrecht, Bestuursrecht I, Bestuursrecht II, Formeel strafrecht en Materieel strafrecht.

Begeleidingsvorm

De begeleiding bestaat, afhankelijk van de fase, uit de volgende onderdelen:
- Fase 1: studenten bestuderen en analyseren de voorgeschreven twee zaken zelfstandig en kunnen eventuele praktische vragen aan de docent stellen.
- Fase 2: studenten bestuderen zelfstandig het theorieboek “Juridisch presenteren” en de voorgeschreven colleges.
- Fase 3: de oefenfase: studenten volgen een virtuele stage op een advocatenkantoor en gaan zelf oefenen met pleiten. De studenten helpen elkaar daarbij door feedback te geven.
- Fase 4: Voorbereiding van en het houden van het slotpleidooi.

De begeleiding start in het eerste en derde kwartiel.

Begeleidingsbijeenkomsten


Studiecentrum Parkstad, Heerlen
Kwartiel 1 en 2 - begeleider: mw.mr. A. Jordaans
- vrij 17-01-2025 / slotbijeenkomst / tijd ntb

Kwartiel 2 en 3 - begeleider: mw.mr. A. Jordaans
- vrij 20-06-2025 / slotbijeenkomst / tijd ntb

Docenten

Mw. mr. A. Jordaans (examinator) en mw. mr. dr. C. Ramautar (plv examinator).

Tentamenvorm

Tentamenvorm is nog niet bekend.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit meerdere opdrachten.
Om deze cursus met goed gevolg af te ronden, dien je aan alle volgende criteria te hebben voldaan:
- binnen de daarvoor aangegeven tijd de rechtsvragen en de uitwerkingen voor de twee zaken inleveren;
- binnen de daarvoor aangegeven tijd voor de twee opdrachten in deel 1 van de cursus een voldoende behalen. Het gaat hierbij om een individuele prestatie, zonder samenwerking met anderen;
- op tijd je virtuele stage doorlopen, waarbinnen mede vragen over het theorieboek worden gesteld (deel 3);
- op tijd je juridische presentaties uploaden en die van een aantal medestudenten van feedback voorzien (deel 3);
- een pleidooi houden, repliek of dupliek geven bij de slotbijeenkomst en de vragen van de rechters beantwoorden (deel 4: de mondelinge toets van de cursus). Dit is een individuele prestatie, zonder samenwerking met anderen.

Wij wijzen je erop dat je steeds slechts door kunt gaan met een volgend onderdeel van de cursus indien je het voorafgaand onderdeel hebt afgerond met een voldoende, binnen de tijd die daarvoor staat aangegeven in het tijdschema. Het niet tijdig voldoen aan de opdrachten kan dus leiden tot uitsluiting van verdere deelname.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit het theorieboek Juridisch presenteren en de digitale leeromgeving, alsmede de nieuwe oefenfase die je via een link kunt bereiken.
Aangezien van je verwacht wordt dat je gebruikmaakt van de discussiegroepen in de digitale leeromgeving, wordt ervan uitgegaan dat je redelijke kennis hebt van het werken met Windows en internet. Als noodzakelijke basisvaardigheden worden verondersteld: een e-mail met attachment kunnen versturen, berichten kunnen plaatsen en beantwoorden in een discussiegroep.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.