null Goederenrecht

Goederenrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RB0712
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Het goederenrecht vormt tezamen met het verbintenissenrecht het vermogensrecht. Het goederenrecht regelt de verhouding van een persoon ten opzichte van een goed. Goederen zijn alle actieve bestanddelen die behoren tot het vermogen van een persoon. Deze cursus behandelt de beginselen van het goederenrecht, de basisbegrippen (goederen, zaken en vermogensrechten), de wijze waarop goederen worden verkregen en verloren en de andersoortige goederenrechtelijke verhoudingen. Bij de wijze van verkrijging van goederen wordt bijzondere aandacht besteed aan de verkrijging van goederen door overdracht. Dat is de overgang van een goed uit het vermogen van de ene persoon naar het vermogen van een andere persoon. Hierbij komen ook aan de orde de gebreken die aan de overdracht kunnen kleven en de derdenbeschermingsbepalingen. Ook komen de bijzondere vormen van overdracht aan de orde (overdracht onder voorwaarden, de levering bij voorbaat en eigendomsvoorbehoud). Bij de goederenrechtelijke leerstukken komen achtereenvolgens aan de orde het eigendomsrecht, de beperkte rechten, de goederenrechtelijke verhoudingen bezit, gemeenschap en verhaalsrecht op goederen. Goederen in het vermogen van een schuldenaar kunnen worden gebruikt om zekerheid te bieden aan schuldeisers, bijvoorbeeld door het vestigen van een recht van pand of hypotheek. De vestigingshandeling van deze zekerheidsrechten, de executie en de voorrangsregeling worden in de cursus uitvoerig behandeld.
Tijdens de begeleiding van de cursus in de vorm van virtuele klassen wordt aandacht besteed aan de theorie en de ontwikkeling in de rechtspraak. Verder wordt de theorie toegepast op goederenrechtelijke casussen, die in complexiteit toenemen in de loop van de cursus. De verplichte arresten en actuele casussen worden gebruikt als illustratie van de studiestof.

Vervangende cursus

Deze cursus (RB0712) is uit het aanbod. Aanmelden voor de nieuwe cursus (RB0722) is mogelijk vanaf 15 mei 2024.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursus Inleiding privaatrecht. Verwacht wordt dat inschrijving voor de cursussen Overeenkomstenrecht en Aansprakelijkheidsrecht heeft plaatsgevonden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Online bijeenkomsten in het vierde kwartiel.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en open vragen.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Tentamenmogelijkheden

Laatste tentamenmogelijkheid is 31-08-2025.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit de digitale leeromgeving en het volgende studieboek:
- W.H.M. Reehuis & A.H.T. Heisterkamp, Pitlo. Het Nederlands burgerlijk recht. Deel 3. Goederenrecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave).

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.