null Promoveren in het mbo: iets voor jou?

OW_AutonomieStructuur_13091_head_large.jpg
Leren
Promoveren in het mbo: iets voor jou?
In september 2021 start een nieuwe ronde van het pre-promotietraject voor docenten in het mbo. Dit traject helpt mbo-docenten om helder te krijgen wat promoveren inhoudt. Je gaat een onderzoeksvraag formuleren, een onderzoeksplan opstellen en eventueel een aanvraag indienen voor een promotiebeurs. Het traject wordt georganiseerd door de Open Universiteit, expertisecentrum ecbo, beroepsvereniging opleiders in het mbo en Hogeschool Utrecht.

Onderzoek binnen mbo

Het ministerie van OCW stimuleert promotieonderzoek door docenten. Hiermee wordt een onderzoekscultuur in scholen bevorderd en het draagt bij aan een kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Voor mbo-docenten is de weg naar een promotie vaak geen gebaand pad. Zij zitten vaak nog met veel vragen, zoals: is het iets voor mij? Wat houdt een promotietraject eigenlijk precies in? Hoe kom je van een idee tot een promotievoorstel? En: is het wel een realistische keuze?

Praktische en inhoudelijke ondersteuning

Die vragen komen aan bod tijdens het pre-promotietraject. De deelnemers verkennen wat een promotietraject inhoudt, ze frissen hun onderzoeksvaardigheden op, werken aan een onderzoeksplan, bouwen aan een netwerk, schrijven een aanvraag voor een promotiebeurs of verkennen andere paden om hun promotie te financieren. Uit voorgaande jaren is gebleken dat deze praktische en inhoudelijke ondersteuning voor docenten een belangrijke stimulans is om hun belangstelling in onderzoek om te zetten tot een daadwerkelijk promotietraject. Bovendien vergroot het de kans op het verkrijgen van een promotiebeurs.

Professionalisering

Niet alle deelnemers zullen uiteindelijk ook gaan promoveren. Voor degenen die besluiten geen promotieonderzoek te doen biedt het traject een opfrissing van onderzoeksvaardigheden. Dit kan docenten helpen om een (grotere) rol gaan spelen bij het coördineren of uitzetten van onderzoeksactiviteiten op de instelling, al dan niet binnen een practoraat. Of met collega’s in het team de eigen onderwijspraktijk kritisch onder de loep nemen.

Meer informatie?

Wil je meer weten? Bekijk de folder over het traject, kijk op de website van het prepromotietraject of neem contact op met dr. Sanne van Herpen.

Sfeer proeven?

Ben je geïnteresseerd en wil je sfeer proeven? Dat kan. Op 17 februari 2021 vindt het slotsymposium plaats van het huidige traject. 6 deelnemers presenteren er hun onderzoeksvoorstel. Enkele onderzoekers uit het veld (hoogleraren en andere gepromoveerde onderzoekers) zullen vragen stellen over de voorstellen. Je kunt als publiek (zonder vereiste tot het stellen van vragen) meekijken met de sessie.

Nadere info en aanmelden