null Promotie: Krachtmeting bij kinderen met cerebrale parese

ALG_Abstract_10432_head_large.jpg
Promotie: Krachtmeting bij kinderen met cerebrale parese
Kinderen met cerebrale parese (CP) hebben problemen met het gebruik van hun armen en handen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door spierzwakte. Vanwege de problemen in het arm-hand functioneren, hebben kinderen met CP beperkingen in het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven. Meetinstrumenten om kracht op een functionele manier te meten ontbraken nog. Mellanie Geijen, Data Steward bij de afdeling Academische Zaken van de Open Universiteit, promoveerde op vrijdag 22 oktober 2021 met haar proefschrift 'Task orientend Arm-hAnd Capacity: 'An addition to existing strength measures in children with cerebral palsy' aan Maastricht University.

Instrument voor krachtmeting

Revalidatie is vooral gericht op het verbeteren van de motoriek, zodat kinderen met CP het vermogen om activiteiten uit te voeren vergroten en zelfstandiger worden. Tijdens therapie is het gebruikelijk om kracht te meten. Er waren echter nog geen meetinstrumenten beschikbaar om kracht op een functionele manier te meten. Geijen ontwikkelde het meetinstrument TAAC: Taakgerichte Arm-hAnd Capaciteit.

Functionele kracht

De TAAC meet functionele kracht: kracht tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven (ADL). De TAAC bevat een sensor, die de kracht meet terwijl het kind een ADL-object optilt of duwt. Er waren drie verschillende ADL-objecten, namelijk de krat, kan en drukknop. De metingen zijn verricht bij 118 kinderen met CP tijdens interventiekampen in Nederland en New York (USA).

Klinimetrische eigenschappen

Bij de ontwikkeling van een nieuwe meetinstrument, zoals de TAAC, is het van belang dat deze aansluit bij de vraag van de klinische praktijk en voldoende klinimetrische eigenschappen heeft voor het beoogde doel. De TAAC is ontwikkeld voor diagnostische en evaluatieve doeleinden. Geijen onderzocht de betrouwbaarheid, validiteit en responsiviteit van de TAAC.

Mellanie Geijen

Mellanie Geijen promoveerde op het onderzoeksgebied revalidatiegeneeskunde, aan de School for Public Health and Primary Care (CAPHRI), van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University. Sinds juni 2020 is Mellanie werkzaam als Data Steward bij de afdeling Academische Zaken van de Open Universiteit.


Mellanie Geijen