null Project: Gepersonaliseerde chatbots om welzijn van studenten te verbeteren

OW_Studente_12158_head_large.jpg
Project: Gepersonaliseerde chatbots om welzijn van studenten te verbeteren
Studenten in het hoger onderwijs hebben het moeilijk: meer dan de helft heeft burn-outsymptomen en 70% voelt prestatiedruk. Het project 'What’s BOThering you?' wil met behulp van artificial intelligence inzicht verkrijgen in de factoren die een rol spelen in het welzijn van studenten. Met die kennis worden chatbots ontwikkeld die gepersonaliseerde hulp bieden aan studenten. ZonMw steunt het project, waarin de Open Universiteit samenwerkt met de universiteiten van Tilburg, Nijmegen en Antwerpen.

Welzijn is multidimensionaal en complex

Slecht mentaal welzijn van studenten (StMWB) wordt steeds meer erkend als een grote last voor de volksgezondheid. Er bestaan wel interventies om mentale problemen bij studenten te voorkomen of te behandelen, maar die hebben maar beperkt succes. De reden daarvoor is dat welzijn een multidimensionaal en complex fenomeen is. Welzijn wordt bepaald door verschillende factoren die elkaar overlappen en beïnvloeden, en die dynamisch evolueren door de tijd heen binnen personen. We weten gewoon nog niet voldoende over dit proces.

Dynamisch netwerk modelleren

Het project 'What’s BOThering you?' wil daar verandering in brengen. De onderzoekers zien de factoren die mentaal welzijn bepalen als een dynamisch netwerk. Ze gaan de structuur van dat dynamische netwerk in kaart brengen en computationeel modelleren. Het model leidt tot nieuwe inzichten in de manier waarop de componenten van mentaal welzijn met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden door de tijd heen. Door de inzet van artificiële intelligentie kunnen de onderzoekers een stap verder gaan en intelligente, gepersonaliseerde chatbots ontwikkelen.

Chatbot als gesprekspartner voor studenten

Het onderzoek wordt gedaan met studenten in het hoger onderwijs. De tool ontwikkelt voor elke student een multidimensionaal, dynamisch en gepersonaliseerd netwerkmodel. Dat model dient als input voor de ontwikkeling en evaluatie van een gepersonaliseerde en boeiende gesprekspartner (chatbot) die de student kan ondersteunen in zijn welzijn. Dergelijke chatbots kunnen ook de drempel verlagen om hulp te zoeken voor hun psychische problemen, met behulp van technologie waar ze al ervaring mee hebben.

Consortium

Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit onderzoekers van de Open Universiteit (coördinatie), Universiteit Tilburg, Radboud Universiteit en Universiteit van Antwerpen. Het team van de Open Universiteit bestaat uit Renate de Groot van de faculteit Onderwijswetenschappen (coördinator) en Johan Lataster en Nele Jacobs van de faculteit Psychologie.

Het consortium combineert expertise op het gebied van geestelijke gezondheid, communicatiewetenschap, kunstmatige intelligentie en onderwijswetenschappen. Voor het project maakt het consortium gebruik van geavanceerde methodologieën, zoals Ecological Momentary Assessment, Dynamic Computational Modeling, Co-Creation en Chatbot Technology. ZonMW ondersteunt het project in het kader van het programma Open Competitie.