null Premaster Software Engineering

SG24-25_IF_MASE_SG_2425_head_large.jpg

Premaster Software Engineering

  • Informatica
  • Deeltijd
  • 0 EC - 30 EC
  • Nederlands
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • Verkort je studie met vrijstellingen
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je starten met de masteropleiding Computer Science, maar voldoe je nog niet aan de toelatingseisen? En heb je wel een hbo- of wo- achtergrond? In de premaster doe je de kennis op die je nodig hebt om de masteropleiding te volgen. Na afronding ben je rechtstreeks toegelaten tot de master. 


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Een premaster is uitsluitend bedoeld om je kennis op voldoende niveau te brengen, zodat je wordt toegelaten tot de master. Je komt in aanmerking voor toelating wanneer je:
- een sterk verwante hbo-bacheloropleiding zoals (hogere) Informatica, technische informatica of bedrijfsinformatica hebt afgerond;
- een andere (hbo- of wo-)bacheloropleiding in een sterk verwant gebied hebt afgerond;
- een masteropleiding in een technisch of exact vakgebied hebt afgerond.

Software Engineering studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
  • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
  • in je eigen tempo, academisch studeren
  • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
  • studieadvies op maat
  • doorstromen van hbo naar wo met een premaster
  • internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
Martijn Potters

student

'Studeren doe ik vooral in de vroege ochtend, voordat de rest van de wereld wakker wordt, dan kan ik mij volledig focussen op mijn studie.'

De premaster is een combinatie van maximaal vier onderdelen. In uitzonderlijke gevallen kunnen (ook) volledige cursussen uit de bacheloropleiding Informatica deel uitmaken van de premaster. 
 
Premaster Formele technieken 1, heeft een omvang van 7,5 EC en bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen Logica, verzamelingen en relaties en Logica en informatica.
 
Premaster Formele technieken 2, heeft een omvang van 7,5 EC en bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen Concepten van programmeertalen; Datastructuren en algoritmen; Formele talen en automaten en Security en IT.
 
Premaster Programmeertechnieken 1, heeft een omvang van 7,5 EC en bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen Objectgeoriënteerd programmeren en Relationele databases.
 
Premaster Programmeertechnieken 2, heeft een omvang van 7,5 EC en bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen Geavanceerd objectgeoriënteerd programmeren en Objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen.
 

Wil je meer weten, vraag dan de studiegids aan.

Opbouw

De cursussen hebben een vast of variabel startmoment. Kijk in het jaarrooster wanneer een cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd. 

Jaarrooster 

Download hier

Studieduur

Hoe lang de premaster duurt is afhankelijk van het aantal premastercursussen (en soms ook losse bachelorcursussen) dat je moet volgen. Houd rekening met wanneer welke premastercursus (en eventueel ook losse cursussen) aangeboden wordt. We raden je af om meerdere premastercursussen gelijktijdig te bestuderen. Op basis van het aantal uur dat kunt studeren kun je samen met een studieadviseur een studieplan maken. Zo krijg je een duidelijk overzicht wanneer je met welk onderdeel moet/kunt beginnen. Een adviesgesprek met een studieadviseur over een premaster kun je het gehele jaar aanvragen. 

Begeleiding

Bij alle premastercurssen is online begeleiding. De online bijeenkomsten worden opgenomen, zodat je ze later kunt terugkijken. Kijk voor meer informatie over data en tijden bij de betreffende cursus.

Tentaminering

De tentamenvorm verschilt per cursus.

Digitale omgeving

Elke cursus uit de premaster heeft een online leeromgeving met (online) werkcolleges, vraagbaken en discussiefora waar je contact hebt met docenten en studenten. 

Aanmelden

Wanneer je wilt starten met een premaster kun je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met onze studieadviseurs.
Met dit advies kun je een afweging maken om formeel toelating aan te vragen (via de knop Aanmelden).
Vraag tijdig (uiterlijk twee maanden voor de start) formeel toelating aan. Nadat je toegelaten bent en je de toelatingsbeschikking hebt ontvangen, kun je je per cursus aanmelden

Starten

De premaster Software Engineering bestaat uit vier premastercursussen: Premaster programmeertechnieken 1 en 2, en Premaster formele technieken 1 en 2. Welke van die vier je moet doen, hangt af van je vooropleiding. Premastercursussen die door je vooropleiding al in voldoende mate zijn afgedekt, hoef je niet te volgen. Bij je toelating wordt beoordeeld welke premastercursussen je moet volgen.
 
Startmomenten
De Premaster programmeertechnieken 1: september (kwartiel 1).
De Premaster programmeertechnieken 2: november (kwartiel 2).
De Premaster formele technieken 1: september (kwartiel 1) of februari (kwartiel 3).
De Premaster formele technieken 2: november (kwartiel 2) of mei (kwartiel 4).
 
De volgorde waarin je de premastercursussen dient te volgen is:
- Premaster programmeertechnieken 1,
- Premaster programmeertechnieken 2,
- Premaster formele technieken 1 en
- Premaster formele technieken 2.

Toelating

Bij de toelating hanteren wij een lijst van onderwerpen die je aantoonbaar moet beheersen op grond van jouw vooropleiding. Voor een onderwerp dat je niet beheerst, wordt een premastercursus (of soms ook een volledige bachelorcursus) voorgeschreven. De onderwerpen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je voorkennis op peil is. 

Vrijstelling

De omvang van je premaster wordt vastgesteld aan de hand van je vooropleiding.
Verkorting is soms mogelijk op basis van relevante praktijkervaring. Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek wordt dit bekeken.

Collegegeld

Toelating aanvragen tot de premaster is kosteloos. Ben je formeel toegelaten tot een premaster, dan betaal je voor de cursussen van de premaster dezelfde vergoeding als het wettelijk collegegeld. Je betaalt collegegeld per studiepunt, niet per collegejaar. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan betaal je mogelijk instellingscollegegeld. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs. Lees meer over de kosten en mogelijkheden voor studiefinanciering (Levenlanglerenkrediet).

Diploma

Voor elke afgeronde premaster of cursus krijg je een cursuscertificaat.

Titel

Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc. De premaster zelf levert geen titel op.

Waardering

In de Keuzegids Universiteiten 2024 scoorde de OU overall tweede van de veertien universiteiten.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met onze studieadviseurs Janine Bulten-Voncken en Caroline Benjamins.