null Positieve gezondheid: eigen regie

Positieve gezondheid: eigen regie

  • Psychologie
  • PM1512
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De cursus begint met het thema positieve gezondheid. Dit thema geeft een overzicht van wat positieve gezondheid precies inhoudt en je leert kritisch na te denken over de mogelijkheden en beperkingen van positieve gezondheid. Ook ga je aan de slag met de gesprekstool Mijn Positieve Gezondheid om deze als gezondheidspsycholoog te ervaren én als patiënt of cliënt.

In thema 2 leer je meer over positieve gezondheid in de individuele beroepspraktijk. Je verdiept je in de praktische toepassing van positieve gezondheid binnen bestaande stromingen in de individuele hulpverlening. Verschillende methoden, technieken en therapieën voor het toepassen van positieve gezondheid in de praktijk komen aan bod en worden met elkaar vergeleken. Ten slotte kijk je met een kritische blik naar ervaringen en uitdagingen van hulpverleners.
Nadat je een goede basiskennis hebt verworven, krijg je in thema 3 een verdiepend inzicht in ziektebeleving en fasen van het adaptatieproces bij (chronische) somatische aandoeningen. Hoe kun je als gezondheidspsycholoog mensen begeleiden om te leren gaan met hun gezondheidsklachten? Je wordt ook uitgenodigd om zelf te ervaren hoe je vanuit de worsteling met ongemak een waardegericht leven kunt leren leiden (in plaats van lijden).
In thema 4 leer je de basisvaardigheden motiverende gespreksvoering (MVG), een techniek die goed aansluit bij de cliëntgerichte benadering van positieve gezondheid en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Vanuit de zelfdeterminatietheorie en het zelfregulerende vermogen wordt ingegaan op motivatie, energie en vitaliteit.
Aan het einde van thema 4 oefen je op een face-to-face trainingsdag de belangrijke basisvaardigheden van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en MGV oefenen onder begeleiding van deskundigen. Deelname aan deze training is verplicht.
Je sluit de cursus af met een bijzondere verplichting. Je voert een behoefteanalyse uit samen met een cliënt en ontwikkelt en implementeert een goed onderbouwd veranderplan gericht op het versterken van de positieve gezondheid van jouw cliënt. Stapsgewijs werk je aan een verslag, dat het eindproduct vormt van deze cursus.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt doorlopen, kun je:
- de pijlers van positieve gezondheid benoemen en de gesprekstool van positieve gezondheid toepassingen in de praktijk op een gezonde leefstijl en het omgaan met een chronische aandoening
- kritisch reflecteren op positieve gezondheid en dit in een breder (internationaal) kader plaatsen
- verschillende toepassingen van positieve gezondheid in de individuele beroepspraktijk beschrijven en kritisch benaderen
- zelfmanagementtechnieken als het stellen van doelen, commitment, implementatie-intenties en coping planning toepassen in de praktijk en combineren met MGV en ACT
- de juiste tools van MGV en ACT kiezen voor het versterken van belangrijke determinanten zoals zelfvertrouwen, eigen effectiviteit en omgaan met sociale druk
- systematisch, planmatig en theoretisch goed onderbouwd een veranderplan (interventie) ontwikkelen en uitvoeren voor een cliënt na een eerste behoefteanalyse.

Daarnaast beheers je na het afronden van deze cursus belangrijke vaardigheden op een academisch niveau die bruikbaar zijn voor de praktijk, zoals: het systematisch vergelijken en kiezen van verschillende methoden, therapieën en interventies en deze te vertalen naar de praktijk, het kunnen uitvoeren van bepaalde MGV en ACT technieken, het reflecteren op verkregen inzichten mogelijkheden voor verdere professionele ontwikkeling en het schrijven van een goed onderbouwd veranderplan.

Meer informatie
Accreditatie
Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP (A&O kennis: 127 punten; A&O vaardigheden: 13 punten).

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 4. Aanmelding is alleen mogelijk als je formeel bent toegelaten tot de mastervariant Gezondheidspsychologie of wanneer je toegelaten bent in het kader van bij- of nascholing voor de registers NIP Arbeid en Gezondheid en NIP Arbeid- en organisatiepsycholoog (zie ook 'Meer informatie').

Voorkennis

Het wordt aangeraden de volgorde van de master zoals in het jaarrooster te volgen omdat eerdere cursussen waardevolle voorkennis bieden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Zelfstudie met activerend onderwijs door middel van online begeleiding met enkele online bijeenkomsten en een face-to-face trainingsbijeenkomst MGV en ACT.

Docenten

Mw. dr. Liesbeth Mercken (examinator) en mw. dr. Milou Fredrix (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Eindverslag: je voert een behoefteanalyse uit samen met een cliënt. Daarna ontwikkel en implementeer je een goed onderbouwd veranderplan gericht op het versterken van de positieve gezondheid van jouw cliënt. Stapsgewijs werk je dit uit in een eindverslag.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Meer informatie

Accreditatie
Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP (kennis: 127 punten; vaardigheden: 13 punten).

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een online leeromgeving, waarin verschillende bronnen zoals interviewfragmenten, wetenschappelijk artikelen, websites, en praktische tools zijn opgenomen. Ook krijg je een papieren reader.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving stuurt je activiteiten aan en bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de stof in het tekstboek. Je kunt hier ook met medestudenten en docent informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.