null Creatief en innovatief gedrag in organisaties

Creatief en innovatief gedrag in organisaties

  • Psychologie
  • PM0412
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan ontwikkelingen zoals digitalisering, robotisering, globalisering, flexibilisering en de circulaire transitie. Creativiteit en innovatie zijn essentieel voor organisaties om mee te kunnen blijven gaan in deze snel veranderende wereld. Zo wordt het langetermijnsucces van bedrijven in grote mate bepaald door het ontwikkelen en op de markt brengen van succesvolle nieuwe producten en diensten. Tegelijkertijd zijn sociale innovaties binnen organisaties van groot belang om interne processen goed te laten verlopen en om het welzijn van werknemers te garanderen. Om te kunnen innoveren zijn organisaties uiteindelijk afhankelijk van hun werknemers. Het is daarom belangrijk om factoren die van invloed zijn op creatief en innovatief gedrag in organisaties te begrijpen, om het vervolgens wellicht ook te kunnen beïnvloeden.

In deze cursus komen vragen aan bod zoals:
• welke rol spelen creatief en innovatief gedrag in de toekomst van werk?
• hoe komen individuele werknemers op creatieve ideeën en hoe beïnvloeden verschillende werkomstandigheden het creatieve proces?
• hoe zijn teamsamenstelling en sociaalpsychologische processen binnen teams gerelateerd aan creatieve en innovatieve uitkomsten?
• wat kunnen organisaties en werknemers in leidende posities doen om creatief en innovatief gedrag bij hun werknemers te stimuleren?
• met welke psychologische en organisatorische factoren moeten managers rekening houden om ervoor te zorgen dat werknemers zich succesvol aanpassen aan innovaties binnen de organisatie?

Deze vragen benaderen we in deze cursus vanuit de arbeids- en organisatiepsychologie.

Leerdoelen
Na afronding van de cursus ben je in staat om voor een concrete casus:
- belangrijke ontwikkelingen die een rol spelen in de toekomst van werk te beschrijven en de consequenties hiervan voor werkontwerp en vaardigheden van werknemers te beredeneren.
- verschillende definities en operationaliseringen van creativiteit en innovatie te identificeren en hierop te reflecteren op basis van wetenschappelijke literatuur.
- het creatief en innovatief potentieel kritisch te evalueren op basis van belangrijke theorieën, modellen en empirische bevindingen over creatief en innovatief gedrag op: individueel, team- en organisatieniveau.
- het innovatief potentieel kritisch te evalueren op basis van wetenschappelijke literatuur over psychologische en organisatorische factoren die een rol spelen bij de implementatie van innovaties.
- verbetervoorstellen te formuleren op basis van wetenschappelijk literatuur over manieren om creatief en innovatief gedrag op de werkvloer te bevorderen.
- een interviewschema op te stellen (op basis van wetenschappelijke literatuur) en uit te voeren om een kritische analyse uit te kunnen voeren.

Ingangseisen

Deze cursus is alleen voor studenten die zijn toegelaten tot de masteropleiding Psychologie.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

Deze cursus start in kwartiel 2.

Voorkennis

Passieve kennis van de Engelse taal is gewenst.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Activerend online onderwijs en facultatieve online bijeenkomsten.

Docenten

Mw. dr. Maitta Spronken (examinator) en mw. dr. Karolien Hendrikx (plv. examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Individuele schriftelijke opdracht

Tentamendata

Volgens afspraak.

Meer informatie

Accreditatie
Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers Psycholoog Arbeid en/of Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP. Er zijn 166 punten toegekend: 26 voor vaardigheden en 140 voor kennis.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een Engelstalige reader en de online cursusomgeving met uitleg en zelftoetsopdrachten.

Mediagebruik

In de online leeromgeving wordt gebruikgemaakt van filmpjes en podcasts.

Digitale leeromgeving

Als student kun je gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Hier kun je met medestudenten en docenten informatie uitwisselen en kun je discussiëren over de leerstof.