null Psychodiagnostiek in de arbeids- en organisatiepsychologie

Psychodiagnostiek in de arbeids- en organisatiepsychologie

  • Psychologie
  • PM0012
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen


Inhoud

Welke kandidaat is het meest geschikt voor deze functie? Waarom loop ik steeds vast in mijn werk? Moet ik mijn medewerker misschien laten omscholen? Welke kant wil ik op met mijn loopbaan, en waar ben ik geschikt voor ? Of ... ben ik misschien geschikt voor een leidinggevende functie en wat heb ik dan nog te ontwikkelen?
Bij het beantwoorden van deze vragen kan een assessment, bestaande uit psychologische tests, vragenlijsten en interviews, van nut zijn. In de cursus Psychodiagnostiek in de arbeids- en organisatiepsychologie leer je diagnostisch onderzoek uit te voeren om selectie- of adviesvragen van opdrachtgevers en kandidaten in de A&O-psychologische setting te kunnen beantwoorden. Je leert op basis van wetenschappelijke inzichten inschatten wanneer je welk instrument inzet, je oefent met een web-based casus om vragenlijsten te kiezen, te analyseren en te beoordelen Daarnaast oefen je in een verplicht practicum met medestudenten om een assessment af te nemen, uitkomsten op een verantwoorde wijze te interpreteren en te rapporteren, zowel mondeling als schriftelijk. Tot slot leg je een verplicht tentamen af over de cursusartikelen in de reader.

In de cursus maak je onder andere via een digitale casus kennis met een actuele A&O-diagnostiekvraag en met een aantal veelgebruikte Nederlandse tests en vragenlijsten. Je leert inschatten bij welke vragen en welke kandidaten deze tests en vragenlijsten gebruikt kunnen worden; je neemt tests af bij medestudenten (en zij bij jou), en je leert kritisch kijken naar de betrouwbaarheid, betekenis en toepasbaarheid van de uitkomsten.
Ten slotte leer je in de rol van assessmentpsycholoog samen met de kandidaat of opdrachtgever uitkomsten op een verantwoorde wijze te interpreteren en terug te vertalen naar de vraagstelling van de cliënt door middel van een schriftelijke rapportage volgens het hypothesetoetsend model, conform de eisen van het NIP en de BAPD. De rapportage vormt tevens de eindopdracht waarmee je aantoont over het vereiste professionele diagnostische niveau te beschikken, zodat je op verantwoorde wijze binnen de A&O-context aan de slag kunt. Dat kan bijvoorbeeld binnen je rol als assessmentpsycholoog, recruiter maar ook als loopbaanbegeleider, beroepskeuzepsycholoog of als coach en eventueel later als consultant of adviseur.

Leerdoelen
Nadat je de cursus Psychodiagnostiek in de arbeids- en organisatiepsychologie hebt gevolgd, kun je:
- de belangrijkste kwaliteitseisen en beroepsethische aspecten in de psychodiagnostiek benoemen, beschrijven en uitleggen
- de rol van psychodiagnostiek in de A&O psychologie benoemen en beschrijven
- de meetpretentie, toepassing en specifieke kenmerken van de in de cursus behandelde onderzoeksinstrumenten benoemen en beschrijven
- onderstaande stappen van het diagnostisch proces benoemen, beschrijven en toepassen op een actuele casus:
- een diagnostische vraagstelling op het gebied van A&O problematiek formuleren op basis van intake-informatie
- een vraagstelling operationaliseren middels het opstellen van dekkende hypothesen
- geschikte psychodiagnostische middelen kiezen om de hypothesen te toetsen
- tests en vragenlijsten afnemen, scoren en interpreteren op basis van informatie uit de handleiding (meetpretentie, psychometrische kwaliteiten, normering en gebruikswijze)
- samen met de cliënt informatie integreren en conclusies trekken over de onderzoeksresultaten die aansluiten op de vraagstelling en de hypothesen
- de testresultaten op verantwoorde heldere en compacte wijze terugkoppelen naar de opdrachtgever en de kandidaat (zowel mondelinge als schriftelijke rapportage)
- een diagnostische rapportage vervaardigen conform de eisen van de Basisaantekening Psychodiagnostiek
- met behulp van de NIP-beroepscode reflecteren op beroepsethische aspecten van psychodiagnostische activiteiten en interventies.

Deze cursus maakt deel uit van het cursuspakket van de Open Universiteit voor het behalen van de Basisaantekening Psychodiagnostiek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Ingangseisen

In de bacheloropleiding moet de cursus Psychologische gespreksvoering (PB1112) zijn afgerond. Afgestudeerde psychologen die, na een verkregen toelatingsbeschikking, een speciaal traject volgen voor het wegwerken van deficiënties voor de BAPD of LOGO-verklaring, kunnen deze cursus ook volgen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk.

De cursus is uit aanbod genomen (laatste tentamendatum 31-8-2025). De opvolgende cursus is PM0022 Psychodiagnostische vaardigheden bij selectie en assessment in kwartiel 3.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen, een opdracht en een practicum.

Tentamendata

Digitaal individueel tentamen: volgens afspraak.
Opdracht: volgens afspraak.
Practicum: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een reader en aanvullend cursusmateriaal op de cursussite in de online leeromgeving.

Digitale leeromgeving

Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en docent informatie uitwisselen, je aanmelden voor de practicumbijeenkomsten in een studiecentrum en discussiëren over de leerstof.