null Plastics: van 'productie' tot probleemoplossing

NW_Webinar_Plastics_head_large.jpg

Plastics: van 'productie' tot probleemoplossing

Op 5 juni 2024 is het World Environment Day. Op die dag zullen drie promovendi van de vakgroep milieuwetenschappen je in een webinar meenemen in het verhaal van plastics en (micro)plasticvervuiling; van de levenscyclus van plastics tot mogelijkheden om plasticvervuiling aan te pakken. Het webinar start om 19.00 uur en is via Microsoft Teams te volgen. Je kunt je nu aanmelden.

Inhoud

Plastic, ooit geprezen als revolutionair materiaal door zijn veelzijdigheid en duurzaamheid, staat nu symbool voor een wereldwijde milieucrisis. Van de afgelegen diepten van de oceaan tot aan de toppen van de hoogste bergen en van de kleinste organismen tot de menselijke placenta, plastic lijkt overal voor te komen. Ze worden gevonden in de vorm van grote stukken plastics (macroplastics), kleine plastic deeltjes van maximaal 5 mm doorsnede (microplastics) en in de vorm van nog kleinere plastic deeltjes (nanoplastics) die zelfs met een microscoop nog maar net te zien zijn. Plastic en microplasticvervuiling is een 'hot' topic. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het over (micro)plasticvervuiling hebben? Waarom is plasticvervuiling nu eigenlijk een probleem? En waar liggen de oorzaken van dit probleem nu precies? Belangrijke vragen als we willen toewerken naar een effectieve en duurzame oplossing.

In dit webinar duiken we dieper in op de complexiteit van plastic vervuiling, verkennen we de oorzaken en gevolgen, en bespreken we mogelijke oplossingen om deze wereldwijde crisis aan te pakken. Hierbij zal in het bijzonder worden ingegaan op het elimineren van overbodige en problematische toepassingen van plastics en de vervuiling door bandenslijtstof.

Programma

19.00 – 19.15 uur Hans Breukelman
Plastics, stromen, systemen en afvalbeheer
19.15 – 19.30 uur Maartje Folbert
Het elimineren van unnecessary, avoidable & problematic plastics als oplossing voor de (gevolgen van) plasticvervuiling
19.30 – 19.45 uur Sya Hoeke
Microplastics van autobanden: uitdagingen en oplossingen
19.45 – 20.00 uur Q & A 

Over de sprekers

Ir. Maartje Folbertis promovenda bij de vakgroep milieuwetenschappen. Haar onderzoek gaat over het in kaart brengen van microplastic vervuiling door de zeescheepvaart. Daarnaast werkt ze aan het ontwikkelen van onderwijsmaterialen en activiteiten in het kader van capaciteitsontwikkeling op het gebied van plasticvervuiling voor het United Nations Environmental Programme (UNEP) en het Global Partnership on Marine Litter (GPML).

Hans Breukelman is internationaal consultant afvalbeheer in ontwikkelingslanden. Daar ondersteunt hij steden en landen om hun afvalbeheer te organiseren; zowel technisch en financieel als organisatorisch Hij is tevens promovendus bij de vakgroep management wetenschappen en doet daar onderzoek naar de oorzaken van achterblijvend afvalbeheer in lage- en midden-inkomen landen.

Ir. Sya Hoeke is promovendus binnen Milieuwetenschappen aan de Open Universiteit waar ze onderzoek doet naar microplastics van autobanden. Binnen dit onderzoek zoekt ze naar mogelijkheden om het verlies van bandenslijtstof naar het milieu te verminderen. Dit doet ze onder andere door te modelleren en samen te werken met stakeholders.

Aanmeldinformatie

Iedereen is welkom bij dit webinar. Het start op woensdag 5 juni 2024 om 19.00 uur en is te volgen via Microsoft Teams. Tijdens de sessie kun je vragen stellen via de chatfunctie. Je kunt je aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier* in te vullen. Je ontvangt op 4 juni 2024 een reminder en een link om deel te nemen. De duur van de het webinar is circa 60 minuten.

* Niet meer beschikbaar.