null Inleiding in conflicthantering en mediation

Inleiding in conflicthantering en mediation

  • Psychologie
  • PB2412
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Conflicten komen overal voor, op het werk, in familieverband, onder vrienden en op straat. In deze cursus staan het diagnosticeren en hanteren van conflict centraal. In een practicum wordt geoefend met de rol van mediator.

Leerdoelen
Na afronding van de cursus kun je de volgende onderwerpen beschrijven, toepassen en je inzicht in deze onderwerpen demonstreren:
- de definitie van conflict, waarom het nuttig is om conflict te bestuderen en effectieve conflictvaardigheden te beheersen, hoe een destructief conflict kan worden begrepen evenals constructieve en destructieve gedragingen bij het omgaan met conflict
- opvattingen, metaforen, verhalen (narratieven) en percepties over en van conflict, alsmede de rol van gender en cultuur in conflict
- belangen en doelen van conflictpartijen
- macht in conflict
- conflictstijlen en beperkingen van onderzoek naar conflictstijlen
- verschillende emoties en hun rol/functie in conflict, net als manieren om met emoties in conflict om te gaan
- methoden voor het analyseren van conflict
- interpersoonlijke onderhandeling
- mediation.

Hiernaast kun je:
- adequate persoonlijke leerdoelen formuleren over de eigen gespreksvaardigheden (waaronder manieren om met emoties in conflict om te gaan) en handelen als mediator aansluitend bij de hoofdstukken van Bonenkamp (2017, pp. 181-183; 191-214) en Prein (2017, pp. 217-231) en de opfriscursus Gespreksvaardigheden
- schriftelijk en kritisch reflecteren op een concrete conflictsituatie aan de hand van theorieën en modellen uit Hocker et al. (2022)
- schriftelijk en kritisch reflecteren op de eigen gespreksvaardigheden en handelen als mediator aan de hand van de persoonlijke leerdoelen.

Meer informatie
Accreditatie
Deze cursus is onder voorbehoud geaccrediteerd voor de registers Psycholoog Arbeid en/of Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP. Er zijn 140 punten toegekend: 45 voor vaardigheden en 95 voor kennis.

Ingangseisen

Je hebt de cursus Psychologische gespreksvoering afgerond. Een goede actieve beheersing van de Nederlandse taal is vereist. Dit geldt ook voor het kunnen lezen en begrijpen van Engelstalige teksten.

Toelichting aanmelden

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten, mits je voldoet aan de ingangseisen. We adviseren je om eerst na te gaan of je voldoet aan de ingangseisen. Zo ja, meld je dan liefst minimaal drie maanden voor de start van de practicumbijeenkomsten aan. Dan ben je meestal verzekerd van een plaats in de practicumgroep in het studiecentrum van je voorkeur. Bij latere aanmelding kunnen we dit helaas niet garanderen.
Na aanmelding voor de cursus reserveert de studieadviseur een plek voor je in de practicumgroep in een voor jou nabijgelegen studiecentrum of in een practicumgroep die online wordt begeleid. Je krijgt hiervan automatisch bericht. Indien nodig neemt de studieadviseur contact met je op.

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus wordt in een aantal studiecentra en online een practicum georganiseerd dat start met een inleveropdracht. Daarna volgen drie verplichte bijeenkomsten en het schrijven van een reflectieverslag.

Twee weken voorafgaand aan de eerste practicumbijeenkomst start je met de inleveropdracht die is beschreven in de practicumhandleiding in de online leeromgeving van deze cursus. Een gedeelte van de instructies ontvang je twee weken voorafgaand aan de eerste practicumbijeenkomst (wanneer de indeling van de practicumgroepen definitief is) van de docent. De inleveropdracht helpt je om tijdens de practicumbijeenkomsten goed beslagen ten ijs te komen. Je dient je uitwerking van de inleveropdracht uiterlijk een week voorafgaand aan de eerste practicumbijeenkomst per e-mail bij je docent in. Reserveer voldoende tijd (ongeveer 3-4 uur) om aan de inleveropdracht te werken.

Bestudeer voorafgaand aan deelname aan het practicum (globaal) de volledige leerstof en verdiep je in de boekhoofdstukken van Bonenkamp (2017) en Prein (2017), evenals de opfriscursus Gespreksvaardigheden.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten en fysiek in studiecentra

Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr. K. Hendrikx
DEZE GROEP IS VOL!
- ma 23-09-2024 / 17.30-21.00 uur / online
- ma 30-09-2024 / 17.30-21.00 uur / online

Kwartiel 2 - begeleider: dhr.drs. F. van Luik
- ma 02-12-2024 / 18.00-21.00 uur / Amsterdam
- ma 09-12-2024 / 18.00-21.00 uur / Amsterdam

Kwartiel 3 - begeleider: mw. P. Vermij MSc
- di 01-04-2025 / 18.00-21.00 uur / EIndhoven
- di 08-04-2025 / 18.00-21.00 uur / Eindhoven

Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. M. Engels
- di 27-05-2025 / 18.00-21.00 uur / Utrecht
- di 03-06-2025 / 18.00-21.00 uur / Utrecht

Aanmelden begeleiding

Nadat je je hebt aangemeld voor de cursus, krijg je toegang tot de online leeromgeving.
Aanmelden voor de practicumbijeenkomsten bij deze cursus is alleen mogelijk nadat je een aanmelding via mijnOU hebt gedaan. De studieadviseur neemt je aanmelding in behandeling en neemt indien nodig contact met je op.

De faculteit behoudt zich het recht voor om groepen samen te voegen of te annuleren indien er te weinig deelnemers zijn. Je krijgt via de studieadviseur van de faculteit Psychologie bericht of een groep geannuleerd wordt. Je kunt vervolgens kiezen voor een ander studiecentrum waar nog plaats is. Als er geen plaats meer is, kun je toegevoegd worden aan een nieuwe groep in een ander kwartiel. De faculteit voert de praktische organisatie uit rond annuleren en verplaatsen van groepen.

Docenten

Examinator: mw. dr. E. El Khalwi en dhr. drs. F.R. van Luik (plv. examinator).

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

Je dient je zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Het digitaal individueel tentamen telt voor 70 procent mee in de eindbeoordeling. De overige 30 procent van de eindbeoordeling bestaat uit het cijfer dat je behaalt voor het reflectieverslag dat onderdeel is van het verplichte practicum. Beide examenonderdelen mogen elkaar niet compenseren. Dat houdt in dat zowel het tentamen als het reflectieverslag met een voldoende moet worden afgerond alvorens het certificaat voor deze cursus wordt afgegeven.
Het is verder noodzakelijk om actief bij te dragen tijdens de drie verplichte practicumbijeenkomsten en om de voorbereidende inleveropdracht, het reflectieverslag en om de twee gerelateerde inleveropdrachten (waaronder het reflectieverslag) en een audio/video-opname van een onbegeleide mediation sessie in te leveren. Verder is ondertekenen van een verklaring 'wetenschappelijke integriteit, ethiek en wetgeving' een vereiste.
Afmelden voor het verplichte practicum is niet vrijblijvend. Als je je hebt aangemeld voor het practicum en je meldt je niet af uiterlijk vier weken voordat het practicum start of je verschijnt niet bij het practicum, dan wordt een tentamenkans in mindering gebracht. Afmelden kun je doen via psychologie@ou.nl of via een reply op je aanmeldbevestiging. Daarnaast meldt je je ook af bij de examinator. Meld je je af bij de examinator, dan zal deze de afmelding doorgeven aan de studieadviseurs.

Tentamendata

Digitaal individueel tentamen: volgens afspraak.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Meer informatie

Accreditatie
Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers Psycholoog Arbeid en/of Gezondheid NIP en Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP. Er zijn 140 punten toegekend: 45 voor vaardigheden en 95 voor kennis.

Cursusmateriaal

Bij deze cursus horen
˗ een tekstboek: Hocker, J. L., Berry, K., & Wilmot, W. W. (2022). Interpersonal conflict (11e editie). McGraw-Hill Companies, Inc.
˗ grote delen van twee hoofdstukken uit Brenninkmeijer et al. (2017),
˗ de online leeromgeving (Brightspace)
˗ een practicumhandleiding (digitale reader).

Digitale leeromgeving

Na het aanmelden voor de cursus kun je gebruikmaken van de online leeromgeving.